nieuws

Enschede volgt financiële situatie FC Twente, maar blijft op achtergrond

Voorzitter Aldo van der Laan van FC Twente
Voorzitter Aldo van der Laan van FC Twente
De gemeente Enschede heeft er alle baat bij om met FC Twente te werken aan een betere financiële positie van de club. Dat antwoordde wethouder Eerenberg vanavond op vragen van de SP.
Dat betekent dat de financiële situatie van de Enschedese eredivisieclub door de gemeente op de voet wordt gevolgd, zonder dat er sprake is van inmenging. De gemeente zal in de huidige situatie niet aan de financiën van FC Twente gaan trekken.
Volgens wethouder Eerenberg dreigt de KNVB de licentie van FC Twente in te trekken als de club er niet binnen een half jaar financieel beter voorstaat. "Als de licentie straks wordt ingenomen zijn wij onze lening van 17 miljoen euro kwijt, maar daar is nadrukkelijk nog geen sprake van", aldus Eerenberg.

Tijdelijk afzien van aflossing lening

Op de korte termijn helpt Enschede de betaald voetbalorganisatie door tijdelijk af te zien van aflossing van de lening. Over hulp op de langere termijn wordt onderhandeld. Over welke voorstellen wordt gesproken wil Eerenberg niet zeggen; dat zou de onderhandelingspositie verzwakken.
De SP wil weten of de gemeente Enschede het bestuur en de directie van FC Twente aansprakelijk stelt voor de slechte financiële situatie van de club, maar volgens de wethouder heeft de gemeente als leningverstrekker geen positie om een zogenoemde claim op wanbestuur te doen. Het beeld dat er nu is geeft daar volgens Eerenberg geen aanleiding voor. "Mochten er strafbare feiten aan de orde zijn dan ligt dat al helemaal niet bij de gemeente."

Onder toezicht van de KNVB

FC Twente staat onder toezicht van de KNVB en heeft onder een nieuwe voorzitter een plan van aanpak ontwikkeld om er financieel weer bovenop te komen. De KNVB heeft dat plan goedgekeurd en oordeelt voor de zomer of het de gewenste uitwerking heeft.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.