Nieuws

Skater Bert Wilmink (19) uit Hengelo gaat in Dubai voor kwalificatie Olympische Spelen

Actiefoto Bert Wilmink
Actiefoto Bert Wilmink © Eigen foto
De droom van veel jonge Nederlandse skaters maakt Bert Wilmink (19) mee. De Hengeloër gaat op 3 maart in Dubai namens Nederland alles uit de kast halen om geplaatst te worden voor de Olympische Spelen in Parijs. "Had nooit verwacht dit te bereiken."
Vol zelfvertrouwen pakt Wilmink donderdag het vliegtuig richting Dubai. Gewapend met zijn skateboard wil hij de jury omver blazen met opzienbarende trucs. "Zo'n wedstrijd draait om momentopnames, maar ik ben er honderd procent zeker van dat ik de volgende kwalificatie haal."

Op straat

Op jonge leeftijd begon bij Wilmink de fascinatie voor skateboarden. "Op mijn achtste begon ik te skaten op straat, achter ons huis. Later was ik regelmatig te vinden in skatepark De Fabriek in Enschede." Wilmink had in deze periode geen grote plannen als het om skateboarden gaat. "Ik deed het gewoon voor de lol. Dat doe ik nog steeds, maar deze wedstrijden zijn tof."
Vanwege zijn talent werd Wilmink gevraagd mee te trainen met het Nederlands team in Den Haag. Hij blonk uit waardoor hij mee mocht doen aan een wedstrijd in Italië. Sindsdien is hij niet meer weg te denken uit het Nederlandse team.

Volle focus

Nu focust Wilmink zich volledig op de kwalificatie in Dubai. Wekelijks traint hij voor zijn perfecte run waarbij de 'nollie kickflip backside lip slide' de jury moet overtuigen. "Met deze truc doe ik een kickflip met mijn verkeerde been waarna ik op de 'rail' beland met mijn rug richting de reling." Voor Wilmink is dit een specialiteit.
Op dit moment staat de skater op plek 63 van de WST World ranking in categorie ''street'. Om mee te kunnen doen aan de volgende kwalificaties in Boedapest en Shanghai moet hij genoeg punten binnenhalen voor minimaal de 44e plek die toegang geeft tot de volgende ronde.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.