Nieuws

Stakingen in busvervoer dichterbij: 'Onoverbrugbaar verschil' Arriva en vakbonden

Nieuwe elektrische bussen van Arriva in Twente
Nieuwe elektrische bussen van Arriva in Twente © RTV Oost
Arriva krijgt een week de tijd om aan de eisen van de chauffeurs in Twente te voldoen, anders volgen stakingen. Het voorstel van Arriva om de werkdruk voor de buschauffeurs te verlagen, is niet voldoende. Dat stellen de vakbonden, die na weken van gesprekken en onderhandelingen spreken van 'een onoverbrugbaar verschil van standpunten, waardoor we uitonderhandeld zijn'.
"Het geduld van de buschauffeurs is nu echt op", zegt FNV-bestuurder Marijn van der Gaag. Sinds Arriva in december het busvervoer in Twente overnam, liggen de vakbonden en de vervoerder met elkaar in de clinch. De werkdruk is volgens de chauffeurs torenhoog en de dienstroosters te krap.

Ultimatum

Afgelopen donderdag zijn er ledenbijeenkomsten gehouden. "Tijdens deze vergaderingen hebben onze leden in grote meerderheid aangegeven dat zij de slechte werkomstandigheden en de hoge werkdruk van Arriva meer dan zat zijn, en dat zij bereid zijn om actie te voeren voor goede afspraken over werkdruk en arbeidsvoorwaarden", zegt Van der Gaag. "Gezien de ontstane situatie hebben wij dan ook een ultimatum te stellen."
De vakbonden eisen in dat ultimatum onder meer dat er standaard 30 minuten aaneengesloten pauze is, dat er tijdens hun dienst meer tijd is om naar het toilet te gaan, er een vergoeding voor schoenen van 100 euro netto per jaar komt en dat de op- en afstaptijden voor buschauffeurs niet korter worden dan ze vorig jaar onder vervoerder Keolis waren.
Indien Arriva niet voor dinsdag 5 maart, 17:00 uur akkoord gaat met die eisen, volgen er volgens de vakbonden werkonderbrekingen en stakingen 'voor kortere of langere duur'.

Voorstellen van Arriva

Arriva kwam vorige week over de brug met een aantal voorstellen. Zo krijgen chauffeurs 25 euro per maand voordat hun dienst begint, krijgen ze eenmalig zes uur extra tijd voor tijd en wordt de onregelmatigheidstoeslag die ze nog tegoed hebben in maart uitgekeerd. Ook wil Arriva met een nieuw dienstenpakket komen, dat voor minder krappe bustijden moet zorgen. Dat pakket wordt echter pas eind april verwacht.
De vakbonden vinden de voorstellen van Arriva echter onvoldoende en dreigen met stakingen. "U negeert al wekenlang de wens van onze leden", schrijven de vakbondsbestuurders in een brief aan Arriva.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.