Nieuws

Woningcorporatie wil minderjarige statushouders huisvesten in Enschedese centrumwijk

In de voormalige woongroep van InteraktContour aan het Perikplein worden binnenkort minderjarige asielzoekers gehuisvest.
In de voormalige woongroep van InteraktContour aan het Perikplein worden binnenkort minderjarige asielzoekers gehuisvest. © Google Maps
In een voormalige woongroep aan het Perikplein in Enschede worden binnenkort alleenstaande minderjarige asielzoekers opgevangen. Dat is in ieder geval wel het voornemen van woningcorporatie De Woonplaats en de organisaties Nidos en YouCare. Het gaat om zestien statushouders, dat zijn asielzoekers met een verblijfsvergunning, in de leeftijd van 15 tot 18 jaar. Omwonenden zijn inmiddels per brief op de hoogte gesteld.
De alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama's) kunnen vanwege hun situatie en hun jonge leeftijd nog niet zelfstandig een woning huren. In de woongroep van YouCare leren zij om zelfstandig op te groeien, te wonen en hun weg te vinden in Enschede. De jongeren gaan net als hun leeftijdsgenoten naar school, doen mee aan sportactiviteiten en bouwen hier hun sociale leven op.

Te lang in azc's

Volgens het gemeentebestuur lukt het Nidos onvoldoende om verspreid over heel Nederland huisvesting te regelen voor de zogeheten ama's, schrijft 1Twente. 'De jongeren zitten hierdoor lang in azc’s en lopen begeleiding en onderwijs mis', staat in een bericht aan raadsleden. Gemeenten hebben een individuele opgave om alleenstaande minderjarige asielzoekers op te vangen.
Enschede moet dit jaar 35 jongeren uit deze doelgroep huisvesten. Deze taakstelling staat los van de opvang van 'reguliere' asielzoekers in het beoogde asielzoekerscentrum aan de Parkweg. Datzelfde geldt overigens voor de opvang van zogeheten ontheemden uit Oekraïne en het huisvesten van statushouder.

Oude zorgappartementen

YouCare is de organisatie die 24 uur per dag en 7 dagen per week de woonbegeleiding voor de jonge statushouders verzorgt. Nidos heeft als organisatie de voogdij over de minderjarigen. De appartementen waar zij worden gehuisvest zijn van De Woonplaats. Tot voor kort werden deze verhuurd aan InteraktContour, die er cliënten met niet-aangeboren hersenletsel zelfstandig, met zorg aan huis, liet wonen.
Er wordt op korte termijn een vergunning aangevraagd om de appartementen voor deze vorm van huisvesting in te zetten. Als de gemeente de vergunning verleent beginnen Nidos en YouCare net de voorbereidingen. Omwonenden zijn uitgenodigd voor een kennismaking met de organisaties, waarbij zij hun plannen toelichten en vragen beantwoorden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.