Nieuws

Advies: Enschedese omroep wordt ook lokale omroep van Almelo

De regieruimte van 1Twente in Enschede
De regieruimte van 1Twente in Enschede © RTV Oost
AAVisie verdwijnt als publieke lokale omroep van Almelo en 1Twente mag de zendmachtiging gaan overnemen. Dat is althans het voorstel van een speciale beoordelingscommissie van de gemeente. De gemeenteraad moet nog wel over het voorstel stemmen. Als zij groen licht geeft, dan verdwijnt AAVisie na tientallen jaren als lokale omroep van Almelo.
1Twente is op dit moment al de lokale omroep van Enschede en Hengelo. De omroep kreeg vorig jaar eenmalig 150.000 euro van de gemeente Almelo. Dat geld was bedoeld als proef om de nieuwsvoorziening in Almelo te professionaliseren, maar de geldkraan werd eind vorig jaar weer dichtgedraaid.
Het gemeentebestuur van Almelo wil nu 1Twente aanwijzen als publieke lokale omroep, omdat zij volgens de beoordelingscommissie van de gemeente hoger scoort dan de huidige lokale omroep.
"Almelo krijgt daarmee een lokale omroep die voldoet aan alle eisen, een omroep die in staat is de publieke mediataak op een professionele manier te verzorgen door vakbekwame en goed opgeleide mensen", aldus de speciale commissie.

Streekomroepen

1Twente wil al langer de zendmachtiging voor Almelo in handen krijgen. 1Twente-directeur Flip van Willigen pleit bovendien al jaren voor één streekomroep voor Twente, in plaats van de vele losse lokale omroepen die er nu nog zijn.
Van Willigen heeft het kabinet achter zich: vanaf 2027 is er in Nederland ruimte voor maximaal tachtig streekomroepen, waarvan vijf in Overijssel. Dat staat althans in de plannen van het demissionaire kabinet. "Schaalvergroting is onontkoombaar om te komen tot die professionele, onafhankelijke en financieel gezonde omroep", zei toenmalig staatssecretaris van Media Uslu in mei vorig jaar.
Overijssel krijgt vijf streekomroepen: Twente, IJsseldelta, Het Vechtdal, Salland en Zuidwest-Drenthe & Kop van Overijssel. Tot de tijd dat de streekomroepen er nog niet zijn, krijgt 1Twente Almelo 135.000 euro per jaar extra van de gemeente, adviseert de commissie.
Subsidie voor lokale omroepen
Lokale omroepen hebben recht op subsidie. Zij krijgen dat geld van de gemeente waarin zij actief zijn. Maar die gemeente geeft vaak niet het bedrag waar de omroep recht op heeft. Toenmalig staatssecretaris Uslu noemde die geldstroom eerder 'een onwenselijke afhankelijkheid'. "De omroep is voor zijn financiering en voortbestaan immers direct afhankelijk van het orgaan dat hij als onafhankelijke waakhond moet controleren."

Het richtbedrag voor de lokale omroep bedraagt dit jaar 1,57 euro per huishouden. Almelo zou daarmee, met de 33.373 huishoudens die de stad telt, jaarlijks ruim 52.000 euro aan de lokale omroep moeten geven.

AAVisie, de lokale omroep van Almelo, werkte eerder al samen met 1Twente. Na onenigheid stapte AAVisie in 2020 uit het samenwerkingsverband.
Eind volgende maand beslist de gemeenteraad over de zendmachtiging. AAVisie is al 35 jaar de lokale omroep van Almelo.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.