Nieuws

Bijzondere details ontdekt in onderzoek naar faillissement houthandelaar

De curator ontdekte in zijn onderzoek naar het faillissement van Twente Wood een aantal opvallende zaken.
De curator ontdekte in zijn onderzoek naar het faillissement van Twente Wood een aantal opvallende zaken. © ANP / Hollandse Hoogte
Een failliete houthandelaar uit Haaksbergen lag al behoorlijk onder vuur, maar in het onderzoek naar het bankroet is de curator op nog meer bijzonderheden gestuit. Zo bleek de eigenaar van Twente Wood contant geld buiten de boekhouding te hebben gehouden en was hij de curator 'vergeten' te melden dat hij nog twee auto's te koop had aangeboden.
In minstens één geval bleek een klantenfactuur vervalst, maar onderzocht wordt nu of dit geval op zichzelf stond.
Dat blijkt uit het gisteren gepubliceerde openbare faillissementsverslag.

Woning verkopen

Curator Philippe Schol meldt bovendien dat hem "ter ore was gekomen" dat de ondernemer bezig zou zijn om zijn privéwoning te verkopen om die vervolgens mogelijk terug te huren. Kennelijk in een poging te voorkomen dat de schade in het bankroet op hem privé kon worden verhaald. De curator schrijft dat dat reden voor hem was beslag te laten leggen op het huis.
Ook stelt de curator vast dat Eralco - een aan Twente Wood gelieerde bv - uitsluitend is opgericht om de kozijnen te maken voor de privéwoning van de ondernemer en zijn echtgenote. Daarmee was ruim 75 mille gemoeid. Uit niets blijkt dat de bv ook nog andere opdrachtgevers had.

Houten bouwwerken

Twente Wood opereerde vanuit een bedrijfspand op het industrieterrein Stepelo aan de rand van Haaksbergen en maakte allerhande houten bouwwerken. Van eenvoudige tuinhuisjes en schuttingen tot complete tuinkamers, en van veranda's tot riante gastenkamers. Voor handige hobbyisten waren er doe-het-zelf-pakketten.

Niet meer te redden

De failliete ondernemer had eerder tegenover de curator aangegeven dat zijn bedrijf in de problemen zou zijn geraakt door de langere levertijden en de explosieve prijsstijging van materialen die als gevolg van de coronacrisis waren ontstaan.
Volgens de curator was het bedrijf echter al sinds 2021 structureel verlieslijdend, maar werden de problemen gemaskeerd doordat geen omzet- en loonbelasting werd afgedragen. Dit doordat het bedrijf 'in het kader van corona' uitstel had gekregen. Het bedrijf werd zodoende met geld van de fiscus overeind gehouden, concludeert de curator.

Onregelmatigheden

Dat er in Houten een tweede vestiging werd geopend en er in 2022 werd geïnvesteerd in een zusterbedrijf in aluminium kozijnen mocht niet baten. Het werkte eerder averechts.
Toen vervolgens eind 2022, begin 2023 duidelijk was dat er niets meer te redden viel, "begonnen de onregelmatigheden, zoals het valselijk opstellen van kastransacties", zo valt te lezen in het faillissementsverslag.

Onder vergrootglas

De failliete houthandelaar lag bij curator Schol reeds onder het vergrootglas. Die maakte eerder al melding dat hij aangifte zou doen van bedrieglijke bankbreuk en kondigde aan dat hij de financiële schade in het bankroet op de ondernemer zou proberen te verhalen.
De afgelopen periode ontdekte de curator nog meer opvallende zaken.

Auto's 'vergeten'

Zo had de ondernemer vlak voor het faillissement twee auto's via een garage te koop gezet. Een van die wagens was voor het bankroet al verkocht. Kort nadat het faillissement was uitgesproken, meldde de garagehouder zich bij de curator wat er met de overgebleven auto moest gebeuren. Die is vervolgens via een veiling aan de hoogste bieder verkocht en bracht ruim 8.000 euro op.
Toen de curator de failliete ondernemer om opheldering vroeg over de twee auto's antwoordde die dat hij de voertuigen - naar eigen zeggen - was 'vergeten' te melden.
Verder meldt de curator in zijn nieuwste verslag dat de ondernemer omzet in contanten bewust buiten de administratie heeft gehouden. Bij minstens één klant, die voor Twente Wood een klus had uitgevoerd, bleek de factuur vervalst. De 27.500 euro die hiermee was gemoeid, is later alsnog aan de curator afgedragen.
De curator schrijft dat hij de komende periode in het kader van zijn aangifte bedrieglijke bankbreuk nader onderzoek zal doen naar de klantenadministratie.

Schuldenlast

Behalve een schuld bij de fiscus van circa 335.000 euro, hebben zich 33 schuldeisers gemeld met een totale claim van ruim 236.000 euro. Verder heeft inmiddels ook het UWV bij de curator aangeklopt met een vordering van ruim 8.600 euro.

Holding

Ook bij de failliete overkoepelende holding, Sency Beheer, stuitte de curator op bijzonderheden. Zo was de echtgenote van de ondernemer op papier de bestuurder, maar was het in de praktijk de ondernemer die de dienst uitmaakte. De curator was verteld dat Sency "geen schulden of bezittingen" zou hebben, maar later meldden zich toch twee schuldeisers met een vordering van 15 mille.

Aansturen op schikking

In een poging de financiële schade op de failliete ondernemer te verhalen, heeft de curator hem onlangs gedagvaard.
Deze civiele procedure staat voor komende zomer op de rol, maar de advocaat van de ondernemer heeft al laten weten een financiële schikking te willen treffen. Om na te gaan of zo'n schikking erin zit, onderzoekt de curator nu onder meer de overwaarde van de privéwoning.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.