Nieuws

Palletfabriek IceBear blijft te veel gevaarlijke stoffen uitstoten en moet dwangsom betalen

IceBear moet dwangsom gaan betalen
IceBear moet dwangsom gaan betalen © RTV Oost
IceBear blijft de milieunormen overschrijden bij het uitstoten van de schadelijke stof formaldehyde. De gemeente Steenwijkerland wil daarom dat de palletfabriek nu een boete van bijna 340.000 euro betaalt.
Wethouder Bram Harmsma zegt dat de gemeente Steenwijkerland daarmee de weg vervolgt die al was ingeslagen. "De metingen moesten uitwijzen of de maatregelen die IceBear heeft genomen om de uitstoot te verminderen, ook inderdaad het gewenste effect hadden. Dat blijkt niet het geval. De uitstoot is nog steeds boven de norm. We zetten daarom door om ervoor te zorgen dat IceBear wel aan de norm voldoet."

Maatregelen nemen

In juli 2023 legde het gemeentebestuur van Steenwijkerland aan IceBear een last onder dwangsom op voor het niet voldoen aan de norm voor de uitstoot van formaldehyde. Het bedrijf kreeg de tijd om maatregelen te nemen om de uitstoot te verminderen. Uit de metingen die eind vorig jaar zijn gedaan, blijkt dat deze maatregelen niet hebben geleid tot een lagere uitstoot.
Wat is formaldehyde?
Als je formaldehyde inademt, kun je last krijgen van geïrriteerde slijmvliezen in je ogen, neus en keel en van hoofdpijn. Mensen met gevoelige luchtwegen kunnen er kortademig of benauwd van worden, aldus de GGD.
Het college is daarom van plan de dwangsom van afgerond 338.500 euro te gaan innen. IceBear kan nog tegen het voornemen van de gemeente in bezwaar gaan. Er loopt ook nog een procedure van IceBear tegen de last onder dwangsom bij de rechtbank. Wanneer de rechter daarover een uitspraak doet, is nog niet bekend.
Reactie IceBear
Richard Thomson, directeur van IceBear, reageert in een persbericht met de volgende woorden op het besluit van Steenwijkerland om de dwangsom te innen: "We zijn blij met de mededeling door gemeente Steenwijkerland. De gemeente erkent hiermee dat we het juridisch niet met elkaar eens zijn over de technische interpretatie van de meetresultaten, de meetmethode en de bijbehorende wettelijke bepalingen."

Volgens Thomson is de leiding van de palletfabriek nog steeds 'constructief in gesprek' met de gemeente. "En we kijken ernaar uit dat er snel een oplossing wordt gevonden."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.