Nieuws

Almelose raad tovert konijn uit hoge hoed en laat Stadstheater links liggen

De raad heeft besloten: geen cent meer naar het Stadstheater
De raad heeft besloten: geen cent meer naar het Stadstheater © RTV Oost
Het doek is gevallen voor het Stadstheater Almelo. Aanvankelijk kon de gemeenteraad uit drie opties kiezen, maar acht fracties bedachten samen een vierde scenario waarin geen cent meer naar het Stadstheater gaat. Een meerderheid van de raad wil dat het college een alternatief onderzoekt: een cultureel centrum.
Lange tijd werd over drie opties gesproken. Bij de eerste krijgt het theater de gevraagde subsidie, maar wil de gemeente wel een meerderheidsbelang in het vastgoed, bij de tweede voldoet de gemeente volledige aan de vraag van het Stadstheater (zonder tegenprestatie) en bij de laatste is er sprake van zes miljoen euro voor de aanpak van de techniek en worden de banden binnen tien jaar afgesneden. Maar twee weken geleden kondigde SP aan een alternatief scenario in te gaan dienen.
En dat scenario haalt een meerderheid. 20 van de 35 raadsleden stemmen in met het afwijzen van alle verzoeken van het Stadstheater. Er is zelfs geen afbouwfase, iets wat wel de voorkeur van het college van burgemeester en wethouders heeft. Zij willen de subsidierelatie in tien jaar afbouwen. "We gaan het aan onze protocollen toetsen", reageert wethouder Margreet Overmeen-Bakhuis op de vraag of zo'n abrupt einde juridisch wel standhoudt.
Moeizame gesprekken

Sinds het najaar van 2020 waren de gemeente en schouwburg al met elkaar in gesprek over de benodigde renovatie. Het theater is vijftig jaar oud en voldoet niet meer aan de eisen van grote, moderne shows. De gesprekken verlopen moeizaam en raken in het slop.

Ook is er een cultuurwethouderswissel: Monique van Saane vertrekt en Margreet Overmeen-Bakhuis neemt haar plek in. Maar ook zij kan de onderhandelingen niet vlottrekken. Het college legt daarom de bal bij de gemeenteraad, die uit drie opties kan kiezen.

Met pijn in mijn hart
Herman Zwerink, PvdA

Motie van wantrouwen

Tijdens de vergaderingen vallen stevige woorden en worden over en weer verwijten gemaakt. Ook kijkt een deel van de raad kritisch naar de rol van burgemeester en wethouders in dit dossier. Het komt zelfs tot een motie van wantrouwen tegen cultuurwethouder Overmeen-Bakhuis. "Met pijn in mijn hart", zegt indiener Herman Zwerink (PvdA). "Maar wij voelen ons genoodzaakt."
Dankzij twee derde deel van de raad mag de wethouder toch blijven. Want de motie strandt.

Alternatief plan

Plots komt de Lokaal Almelo Samen (LAS) met een alternatief plan op tafel. Een cultureel centrum waar meerdere culturele organisaties onder één dak komen. Het gaat om de Kunsthal/Hof 88, Studio 15, Kaliber kunstenschool, de bibliotheek en dus een theaterzaal. Een geslaagde motie, dankzij de steun van CDA, D66, Lijst Çete, Forum voor Democratie, Partij Vrij Almelo, SP en PVV.
Volgens de indieners heeft een cultureel centrum een bijkomend voordeel. De panden die de organisaties nu gebruiken komen vrij en kunnen als woningbouw of als bedrijfshuisvesting worden gebruikt.
Een volgepakte raadszaal volgde het besluit over het Stadstheater
Een volgepakte raadszaal volgde het besluit over het Stadstheater © RTV Oost

Kostenplaatje?

D66 heeft niet in beeld wat de financiële gevolgen zijn van een cultureel centrum, blijkt als ernaar gevraagd wordt. Fred Gerritsen (Democraten.NU) verbaast zich daarover. "Misschien zijn die wel véél groter dan bij het Stadstheater."
Men doet net alsof we het geld hebben, maar niet willen geven
Ugur Çete, Lijst Çete
Leefbaar Almelo vermoedt dat de gemeente de afgelopen 36 jaar juist een voordelig cultuuraanbod in de stad had. “Je zou ook kunnen zeggen: de gemeente heeft de afgelopen jaren juist veel geld bespaard. Als je het theater in eigen beheer had, was je veel meer kwijt geweest.”
"Men doet net alsof we het geld hebben, maar niet willen geven. Dat is niet zo. We hebben het niet", betoogt Ugur Çete. Daarnaast kijkt hij al vooruit naar 2026, het jaar dat de gemeenten als 'financieel rampjaar' beschouwen. Dat vanwege een lagere bijdrage vanuit het Rijk.

Definitief

Als de stemmen zijn geteld is duidelijk dat er geen cent meer naar de schouwburg gaat. De volgepakte publieke tribune stroomt leeg. "Schaam je", klinkt het richting de raadsleden.
Omdat het Stadstheater vooraf heeft gezegd dat alleen bij toekenning van de subsidievraag de schouwburg weer open kan, lijkt het erop dat er definitief een eind is gekomen aan het theater in Almelo.
Het Stadstheater wilde nog niet reageren en komt later met een verklaring.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.