Nieuws

Geen boetes uitdelen, wel genieten van de natuur als vrijwillig boswachter

Flamingo's in Vreugderijkerwaard
Flamingo's in Vreugderijkerwaard © Natuurmonumenten
Altijd al gedroomd van een baan als boswachter in plaats van werken op kantoor? Dan is dit je kans. Natuurmonumenten is op zoek naar vrijwillige boswachters voor het natuurlandschap de Vreugderijkerwaard bij Zwolle, die rondleidingen geven door de natuur en wat vertellen over het unieke karakter van het gebied. Want er is wat sprake van vergrijzing onder de medewerkers, volgens Hester Wolters van Natuurmonumenten.
Hester Wolters, zit u zo omhoog? "Op zich valt het mee. We zijn op zoek naar vrijwillige boswachters en zoeken altijd mensen die ons willen ondersteunen. Er is wel een beetje vergrijzing bij ons. In de Vreugderijkerwaard hebben we een elektrokar, een soort rijdende informatiestand, aangeschaft. Hiermee kunnen we mensen het gebied laten zien. We zoeken mensen die in gesprek willen gaan met bezoekers, verhalen kunnen vertellen over het gebied, de natuur, flora en fauna en alles wat daar voorkomt. En misschien wat kleinschalige activiteiten kunnen doen met de kinderen. Betaalde boswachters doen het beheer, maar kunnen ook vrijwillige ondersteuning gebruiken."

Is het in de gaten houden van 'niet van de paden gaan' ook een taak van de boswachters?

"Nee, dat is niet de bedoeling. Daarvoor hebben we collega's, dat zijn toezichthouders. Het gaat echt om gastvrouwen en gastmannen voor het gebied. Het zou fijn zijn als zij er met name in bijvoorbeeld het weekend zijn, als er veel bezoekers zijn."

Wat als je als boswachter op een stroper of criminele deal stuit?

"Dan kun je de handhavers bellen. Je moet enthousiast zijn en het leuk vinden om met mensen in gesprek te gaan en wat weten over achtergrond en historie van de Vreugderijkerwaard. Met de elektrokar kun je een excursie maken door het gebied. Als de vrijwilligers voldoende opgeleid zijn, kunnen ze volledig in het gebied staan."
Aanmelden kan via de website van Natuurmonumenten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.