Nieuws

Omstreden zorgaanbieder BiOns verkocht en gaat op in Thuisgenoten

De omstreden zorgaanbieder BiOns is overgenomen door Thuisgenoten (foto ter illustratie).
De omstreden zorgaanbieder BiOns is overgenomen door Thuisgenoten (foto ter illustratie). © ANP
Zorgaanbieder BiOns uit Rijssen lag de afgelopen jaren meermaals onder vuur, maar de commerciële zorgaanbieder is verkocht. BiOns is met onmiddellijke ingang overgenomen door het veel grotere Thuisgenoten. Thuisgenoten wordt straks met circa 2.700 medewerkers en tussen de 15.000 en 20.000 cliënten een van de grotere zorgaanbieders in Oost-Nederland. Voor personeel en de zorgbehoevende cliënten verandert er vooralsnog niets.
Thuisgenoten is actief in een groot deel van Oost-Nederland; van Nijmegen, de Achterhoek en van Twente tot in Groningen en telt nu nog circa 2.000 medewerkers. BiOns heeft circa 600 tot 700 medewerkers. De directrice van BiOns krijgt straks een nieuwe rol binnen de organisatie.
BiOns en Thuisgenoten hadden in 2016 al gezamenlijk het failliete TSN Thuiszorg uit Almelo overgenomen - op dat moment de grootste thuiszorgorganisatie van ons land. Maar nu wordt BiOns op haar beurt dus overgenomen door Thuisgenoten.

Personeel ingelicht

Waar BiOns vooral thuiszorg en ambulante begeleiding aanbiedt, heeft Thuisgenoten meerdere woonzorglocaties en houdt het zich bezig met diverse vormen van zorg: van huishoudelijke hulp en thuiszorg tot verpleging.
Thuisgenoten-directeur Huub Gerard bevestigt de overname van BiOns. Volgens de topman is het personeel deze week geïnformeerd over de overname, die met terugwerkende kracht per 1 januari dit jaar van kracht is geworden. Het is de bedoeling de cliënten nog voor het weekeinde in te lichten. "Maar ze zullen hier in de praktijk verder niets van merken."

Naam BiOns verdwijnt

Wel komt de naam BiOns komt vanwege haar rumoerige voorgeschiedenis op termijn te vervallen.
BiOns haalde meerdere keren op negatieve wijze het nieuws. Zo berichtte RTV Oost in 2019 dat BiOns bezig was om 'bankje te spelen' met zorggeld door leningen te verstrekken aan collega-zorgorganisaties. In de zorgbranche een omstreden methode met het oog op het risico dat het geleende geld niet terugkomt.
Datzelfde jaar stopten de gemeenten Almelo en Hof van Twente de samenwerking met BiOns omdat er twijfels waren over de werkwijze van de zorgaanbieder. Zo zou onder meer het personeel van BiOns niet voldoende gekwalificeerd zijn.

Kritische rechter

BiOns spande daarop een kort geding aan, maar ving bot bij de rechter. Sterker, de kortgedingrechter haalde in het vonnis uiterst kritisch uit richting de zorgaanbieder en concludeerde onomwonden dat er in het verleden mogelijk zorggeld was verdwenen in de zakken van de zorgdirectrice.
De directrice liet het er niet bij zitten en ging in hoger beroep. Het gerechtshof oordeelde vervolgens dat Almelo toch weer met de zorgaanbieder in zee moest.
Almelo lag onder meer met de directrice overhoop omdat de gemeente opheldering had geëist over bijna 9,5 ton aan zorggelden, waarmee is geschoven tussen BiOns en acht gelieerde bedrijven.

Turbulente geschiedenis

Thuisgenoten-directeur Huub Gerard is vanzelfsprekend op de hoogte van de voorgeschiedenis van BiOns: "We weten dat er onder meer rechtszaken met de gemeente Almelo hebben gespeeld, maar daar staan wij volledig buiten. Sterker, wij hebben een goede relatie met de gemeente Almelo."
De directeur erkent dat meespeelt dat de naam BiOns de afgelopen jaren besmet is geraakt, waardoor die straks komt te vervallen.
De directrice van BiOns gaat straks weer aan de slag bij Thuisgenoten. "Welke rol ze exact gaat vervullen daarover zijn we nog met haar in gesprek, maar waarschijnlijk wordt het een staffunctie."

Vorig zorgbedrijf failliet

De directrice van BiOns kwam eerder in het nieuws toen haar andere thuiszorgbureau Solace ATC failliet ging. Dat leidde destijds tot grote beroering. Door dit bankroet, medio 2016, kwamen ruim tweehonderd thuishulpen op straat te staan. Solace ATC telde op dat moment ruim achthonderd cliënten, voornamelijk in de regio Twente.

Privé aansprakelijk gesteld

Curator Jacques Daniëls stelde de zorgdirectrice wegens onbehoorlijk bestuur persoonlijk aansprakelijk voor de schade. De directrice werd vervolgens tot in hoger beroep veroordeeld 1,2 miljoen terug te betalen, maar dat vocht ze aan door in cassatie te gaan. In afwachting daarvan is de curator al enige tijd met haar in gesprek over een eventuele schikking.
Curator Jacques Daniëls laat in een reactie weten ervan uit te gaan dat de overname van BiOns geen gevolgen heeft voor de aansprakelijkheidszaak: "De cassatieprocedure loopt nog. Intussen wordt natuurlijk ook nog gekeken naar een minnelijke oplossing."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.