Nieuws

Lokale omroep met tienduizenden euro's schuld daagt Zwolle voor de rechter: "Zo gaan we kapot"

De lokale omroep van Zwolle bungelt aan een zijden draadje
De lokale omroep van Zwolle bungelt aan een zijden draadje © ANP / Venema Media
De financiële problemen van de lokale omroep in Zwolle zijn enorm groot, maar door handelen van de gemeente dreigt het doek definitief te vallen. Tenminste, dat laatste stelt de omroep zelf. Vandaag sleepte de omroep het stadsbestuur voor de rechter, in een poging om een faillissement te voorkomen. "Als we onze schulden kunnen aflossen, is er niks aan de hand."
De lokale omroep van Zwolle, RTV Focus, balanceert al een tijd op het randje van de afgrond. Dat komt onder meer door het niet afleggen van financiële verantwoording, het niet voldoen aan de basisvoorwaarden van een publieke omroep en ook door flinke betalingsachterstanden.
Tijdens de rechtszaak vliegen de bedragen over tafel. Huur: twee keer 19.000 euro schuld. Betaling leaseauto: 23.000 euro. Loonheffing aan belastingdienst: zo'n 20.000 euro.

Openstaande schuld

Inmiddels is een deel afbetaald, soms is een schuld gedeeltelijk kwijtgescholden, maar de problemen zijn nog lang niet weg. "Gisteren kregen we de jaarrekening van 2023 binnen", vertelt een vertegenwoordiger van de gemeente tijdens de rechtszaak. "Daaruit blijkt dat nog 66.000 euro aan schuld openstaat."
Gisteren ontvingen we een jaarrekening, waaruit bleek dat er 66.000 euro aan schuld openstaat
Vertegenwoordiger gemeente Zwolle
Dat Zwolle een begroting ontving, is niet vanzelfsprekend. De gemeente zelf vordert ook nog zo'n 35.000 euro terug van de verleende subsidie, juist omdat financiële verantwoording jarenlang ontbrak of als onvoldoende werd bestempeld.
Zwolle was al van mening dat RTV Focus geld te makkelijk uitgeeft: "De omroep schiet ernstig tekort in haar bestuurlijke verantwoordelijkheid om naar redelijkheid te handelen, in een wereld die gewoonlijk bescheiden omgaat met publieke middelen en functioneert dankzij vrijwilligers."

Financieel teugels aangetrokken

En mede daarom trok Zwolle de financiële teugels eind vorig jaar strakker aan: de subsidie van zo'n 90.000 euro per jaar wordt niet meer in één keer betaald, maar via een maandelijks bedrag. Met als voorwaarde dat van dit geld geen schulden worden afbetaald.
En daar draait de zaak om. Mag Zwolle deze extra voorwaarden aan de subsidie verbinden? Volgens de omroep niet. In plaats van 7800 euro per maand, wil RTV Focus nog voor eind februari ruim 41.000 euro ontvangen. Morgen dus.

Morgen deadline

En dat is niet voor niets. De deadline is bijvoorbeeld ook de uiterste datum om de schuld van de leaseauto af te betalen. Die is teruggebracht naar 8000 euro, maar als er niet betaald wordt, rekent de dealer het originele bedrag weer: 23.000 euro. Kortom: de nood is hoog. Vermoedelijk verlopen morgen meer deadlines voor betalingen, want het verzoek om de 41.000 euro is "mede om schulden mee af te lossen", zoals de rechter het verwoordt.
Voorlopig moet de lokale omroep de uitkomst nog even afwachten. Binnen twee weken volgt een uitspraak, waarbij de rechter vooral kijkt naar de speelruimte die de gemeente heeft om extra regels op te stellen over de besteding van het geld. In principe krijgen lokale omroepen veel vrijheid in de manier waarop ze hun geld uitgeven.
Als dit niet verandert, is de lokale omroep passé
Christine Spinder, RTV Focus
"Wij willen geen schuld subsidiëren als die is ontstaan door het niet betalen van een aflossing in het voorgaande jaar", stelt Zwolle. Gevoelsmatig wordt dan bijvoorbeeld de huur van 2021 twee keer gesubsidieerd. In 2021, en in 2022 als de huurschuld wordt afgelost.
RTV Focus, waarbij Christine Spinder het woord voert, stelt dat de omroep door het handelen van de gemeente kapotgaat. "Dan zou de lokale omroep passé zijn. En dat hoeft niet. We hebben een begroting voor dit jaar opgesteld, waarmee we aan alle schulden kunnen voldoen. Dan is er niks aan de hand."

Negatief in het nieuws

Het rommelt al langer bij RTV Focus. De lokale omroep kwam in 2022 negatief in het nieuws, nadat oud-stagiairs tegenover RTV Oost vertelden over zeer negatieve ervaringen (schreeuwen, kleineren en grensoverschrijdend gedrag) bij de lokale omroep.
Na een half jaar volgden berichten over een huurachterstand, een gebrek aan financiële verantwoording en 'twijfels over het functioneren van het bestuur' vanuit de gemeente.

Adverteerders lopen weg

De berichtgeving over de problemen bij RTV Focus veroorzaakte nog meer problemen, zo houdt Spinder de rechter voor. Vanuit advertenties haalde de omroep een jaar eerder 40.000 euro binnen. "Na die berichten ging dat bedrag drastisch naar beneden, we hebben zo'n slecht jaar gehad. Adverteerders zeiden tegen ons: 'Ik stop ermee, wij trekken onze handen ervan af'. Het had zo'n impact. Financieel en emotioneel."

Licentie staat op het spel

Ook los van de financiële situatie hangt de toekomst van RTV Focus als publieke lokale omroep aan een zijden draadje: aanstaande maandag komt de gemeenteraad met een advies aan het Commissariaat voor de Media.
Is dat advies negatief, en de juiste procedure is gevolgd, dan is het gebruikelijk dat het Commissariaat de licentie intrekt. Daarmee zou ook de subsidieverplichting van Zwolle komen te vervallen. Al wees Spinder al op de mogelijkheden om tegen zo'n besluit in beroep te gaan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.