Nieuws

Schaatskoorts bereikt z'n max in Enschede: "Maar je gaat er wel veel van zweten"

Fanatieke schaatsers in Enschede
Fanatieke schaatsers in Enschede © RTV Oost
Schaatsen op natuurijs wordt in ons klimaat steeds lastiger en dus komen er minder kinderen in aanraking met de schaatssport. De Sven Kramer Academy wil daar iets aan doen en organiseert door het hele land speciale schaatsdagen voor basisschoolleerlingen. Honderden kinderen gingen in Enschede de baan op en dat is toch een stuk leuker dan in de klas zitten. "Anders zat ik nu te rekenen, totaal geen zin in."
Glijden over het ijs. De enorme snelheid die je kunt maken met alleen een paar schaatsjes onder. Dat is volgens Douwe de Vries de magie van de schaatssport. Hij is zelf topsporter geweest en tegenwoordig de directeur van de Sven Kramer Academy. Volgens hem moeten kinderen die magie al op jonge leeftijd ervaren.
Zo zagen de eerste stapjes op het ijs eruit:
Honderd keer vallen en weer opstaan: de Nederlandse Jeugdschaatsdagen in Enschede
Daarom kregen 1600 basisschoolkinderen uit Twente de afgelopen twee dagen kosteloos een volledig verzorgde schaatsdag aangeboden. "En daarmee proberen we ook de ijsbanen weer voldoende aanwas te geven. We hebben namelijk best wel wat ijsbanen in Nederland, maar die moeten we ook goed gaan gebruiken", aldus De Vries.

Groep 5 en 6

In Enschede zit het schaatsvirus er al aardig in. Veel kinderen komen met eigen schaatsen naar de ijsbaan en stappen zonder angst de baan op. Maar volgens De Vries hebben beginners het ook zo onder de knie. "Meestal kunnen kinderen zich binnen een uurtje redden op het ijs. Zonder stoeltje. Dat gaat op die leeftijd heel snel."
De Sven Kramer Academy mikt wel op een specifieke leeftijdscategorie. "We selecteren scholen op groep 5 en 6. Dan zijn ze motorisch in staat om iets heel snel te leren, maar ze zijn relatief klein en licht. Dan doet vallen niet zo zeer en dan zijn ze ook minder bang. Als wij zouden vallen, zal het iets pijnlijker zijn", lacht De Vries.

Opstaan en weer doorgaan

Voor de kinderen is het, naast een sportief uitje, ook een welkome onderbreking van de schooldag. "Ik vind het gewoon leuk", zegt een leerling uit Wierden. "Het is echt een Nederlandse traditie. We zijn ook heel vaak wereldkampioen geworden, dus dat is heel mooi!". Maar of hij zelf ook die ambitie heeft? "Nee, mijn droom is om profvoetballer te worden."
"Ik ben wel honderd keer gevallen", zegt weer een andere scholier. "Maar het belangrijkste van schaatsen is opstaan en weer doorgaan", besluit ze. Voor directeur De Vries is het mooi om dat enthousiasme te zien. "Net stonden ze allemaal bij elkaar en het is zo'n grote groep. Dan ben ik wel heel trots dat we dat hier van de grond krijgen. Al die kinderen die hier plezier maken, dat vind ik wel heel mooi."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.