nieuws

Burgemeesters vragen Kamerleden om behoud volwaardige rechtbanken

De burgemeesters van de steden Alkmaar, Almelo, Assen, Lelystad, Maastricht en Zutphen hebben de Tweede Kamerleden gevraagd om er voor te zorgen dat de rechtbanken in hun steden blijven bestaan met een volwaardig zakenpakket. In de brief die het kabinet vrijdag heeft verstuurd, wordt wel extra geld vrijgemaakt voor de Justitiebegroting maar de bestemming van dat geld is nog te vaag.
Deze week bespreekt de Kamer de Justitiebegroting. De burgemeesters hebben de Kamerleden per brief opgeroepen om deze week helderheid te verschaffen over het openblijven van de rechtbanken.

'Geen heldere beslissingen'

Burgemeester Hermans van Almelo stelt namens Twente: "Het is een prima zaak dat er geld bijkomt voor veiligheid en justitie. Kabinet en Kamer hebben eerder begrip getoond voor onze wens om de rechtbanken in onze steden volwaardig open te houden. We moeten voorkomen dat deze rechtbanken alsnog uitgekleed gaan worden omdat er geen heldere beslissingen komen over de bestemming van het geld."
De burgemeesters hebben de Kamerleden gevraagd om de vereiste middelen te oormerken voor behoud van toegankelijke rechtspraak. "En dus volwaardig behoud van onze rechtbanken. Wij, en vele organisaties met ons, zijn van mening dat rechtspraak in de directe omgeving van burgers toegankelijk moet blijven. Het raakt juist de meest kwetsbare burgers als zij niet meer in hun regio terecht kunnen voor de rechtspraak", aldus Hermans.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.