Nieuws

Stadstheater teleurgesteld door gang van zaken: "Wij zijn verbijsterd"

Het hotel blijft wel open, het theater blijft dicht
Het hotel blijft wel open, het theater blijft dicht © RTV Oost
Het dossier Stadstheater heeft te lang geduurd en is onzorgvuldig en oneerlijk behandeld, is de mening van het theater zelf. "Zo zijn wij verbijsterd dat aantoonbare onwaarheden van de wethouder door de meerderheid (van de gemeenteraad, red.) niet belangrijk wordt gevonden", stelt de schouwburg in een reactie.
Het Stadstheater Almelo heeft zich de afgelopen jaren tot een hoofdpijndossier ontwikkeld. Voor een renovatie van het verouderde theater is 18 miljoen euro nodig, maar een meerderheid van de gemeenteraad besloot gisteravond dat Almelo die hulp niet biedt. Sterker nog: er gaat geen cent meer naar het theater. Dit vooral omdat de schouwburg in private handen is.

Lege knip

De schouwburg werd 36 jaar geleden voor een gulden verkocht aan Van der Valk, maar inmiddels zijn het theaterhotel en het theater op papier al ruim zeven jaar van elkaar losgeknipt. Omdat het theater jaarlijks met verliezen kampt, is het niet in staat om de renovatie zelf te betalen.
Een lening bij de bank, die met een jaarlijkse subsidie van de gemeente wordt afgelost, was in de ogen van het Stadstheater de oplossing. Het college van burgemeester van wethouders voelt daar echter niets voor.

Hotel blijft open

Omdat het Stadstheater een publieke en culturele functie heeft, hoopte het theater toch tot een oplossing te komen. Vooraf stak de schouwburg niet onder stoelen of banken dat het doek definitief zou vallen als er geen passende oplossing komt. Nu voegt ze daad bij woord. "Het Theaterhotel zal zonder het Stadstheater uiteraard gewoon doordraaien."
"Hoewel het Stadstheater het goed vindt dat er nu een keuze is gemaakt, moeten we helaas concluderen dat het proces veel te lang heeft geduurd en uiterst onzorgvuldig en oneerlijk is verlopen. Zo zijn wij verbijsterd dat aantoonbare onwaarheden van de wethouder door de meerderheid niet belangrijk worden gevonden", luidt het statement.
Cultuurwethouder Margreet Overmeen-Bakhuis zei gisteren in de raadsvergadering wel degelijk zorgvuldig te hebben gehandeld.
Een volgepakte raadszaal volgt het besluit over het Stadstheater
Een volgepakte raadszaal volgt het besluit over het Stadstheater © RTV Oost

'Ongefundeerd'

Het theater stelt dat de drie scenario's waaruit de raad kon kiezen 'juridische en financieel ongefundeerd' zijn. "De presentatie van het raadsvoorstel met de drie scenario's zijn door het college in deze vorm en met deze bedragen inhoudelijk niet afgestemd met het Stadstheater."
"Geen theater in Almelo is ook een keuze, maar de voorstellingen, de sfeer en verbinding die het Stadstheater bracht, zal enorm gemist worden", sluit de schouwburg de reactie af.

Voorlopig geen theater

Door de sluiting zit Almelo de komende tijd zonder grote theaterzaal. Met Hof 88 heeft de stad weliswaar nog een theater, maar deze is met 166 stoelen een stuk kleiner dan het Stadstheater (820 stoelen).
Het college heeft van een raadsmeerderheid de opdracht gekregen om te onderzoeken of een cultureel centrum met theaterzaal een reëel alternatief is. Daar moeten meerdere culturele en maatschappelijke situaties onder één dak komen. Het is onduidelijk wat daar de kosten van zullen zijn.
Dit zijn de reacties nadat een raadsmeerderheid de verzoeken van het theater heeft afgewezen:
Meerderheid Almelose raad bezegeld lot Stadstheater
Gemeente gevraagd om reactie
RTV Oost heeft de stevige kritiek van het Stadstheater voorgelegd aan de gemeente Almelo en heeft de mogelijkheid geboden te reageren. Daar heeft de gemeente geen gebruik van gemaakt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.