Nieuws

Chaos in Overijssels busvervoer, politiek is het spuugzat: "Inwoners zijn de dupe"

Een bus van EBS in Zwolle
Een bus van EBS in Zwolle © ANP
Bussen die enorme vertraging hebben, onderweg uitvallen of helemaal niet komen opdagen: het moet afgelopen zijn met alle problemen in het busvervoer in Overijssel. Dat vinden de voltallige Provinciale Staten, die willen dat de provincie nog meer doet om de problemen te verhelpen. Die belofte kwam er vanmiddag.
In zowel Twente, waar Arriva sinds december rijdt, als West-Overijssel, waar EBS rijdt, zijn er al maanden grote problemen met het busvervoer. Reizigers staan daardoor letterlijk en figuurlijk in de kou. "Inwoners zijn de dupe van een regionaal ov waar ze niet op kunnen rekenen", zei Statenlid Emma Peetsma (PvdA).

"Het gaat niet goed"

Het busvervoer in Overijssel wordt door Arriva en EBS verzorgd, in opdracht van de provincie. Meerdere buschauffeurs zaten vanmiddag op de publieke tribune in het Zwolse provinciehuis, om hun zorgen te delen en die van de politiek aan te horen.
In Twente liggen de buschauffeurs bovendien in de clinch met Arriva over hun arbeidsvoorwaarden. Een staking in het busvervoer komt daardoor steeds dichterbij.
"Het gaat niet goed in het regionale ov. Zelfs de vervoerders erkennen dat", zei verantwoordelijk gedeputeerde Martijn Dadema. "Er is te veel uitval, te veel ziekteverzuim en dat leidt ertoe dat we geen betrouwbare dienstregeling kunnen realiseren voor de mensen die niet zonder ov kunnen. Ik vind het zeer vervelend."

Prestaties in beeld

PvdA-Statenlid Peetsma wil dat de provincie voortaan elk kwartaal een update geeft over de prestaties van de busvervoerders, zoals punctualiteit en rituitval. Ook moet het provinciebestuur, waar ze dat kan, nog meer ingrijpen om de problemen te verhelpen. Haar voorstel werd unaniem door alle Statenleden aangenomen.
De partijen willen ook dat er een plan komt waarin staat hoe 'weggejaagde' reizigers verleid kunnen worden om weer de bus te nemen.
Onvrede over schrappen directe trein Enschede-Schiphol
Ook over het stopzetten van de directe treinverbinding tussen Enschede en Schiphol kwamen vanmiddag vragen. Het besluit van de NS om de verbinding eind dit jaar te schrappen, leidde eerder al tot veel reuring bij reizigersorganisaties en onder meer de gemeenteraad van Enschede en Hengelo.

"Ik was ook onaangenaam verrast door deze mededeling", zei gedeputeerde Martijn Dadema. "We zullen onze lobby richting de NS en de staatssecretaris blijven voortzetten", beloofde de bestuurder, waarmee hij gehoor gaf aan de motie van JA21, die wil dat de NS het besluit terugdraait. De motie werd gesteund door alle andere partijen, behalve de PvdD.

Gedeputeerde Dadema voerde de afgelopen maanden al tal van gesprekken met Arriva, EBS en de buschauffeurs over de problemen. En dat blijft hij doen, zo beloofde hij de Statenleden. "We zetten ons er maximaal voor in om het busvervoer beter te maken."

Provinciaal busbedrijf

SP-Statenlid Herman Kalter pleitte voor een provinciaal busbedrijf, waarin de provincie "de regie terug zou kunnen pakken". Dat voorstel werd uiteindelijk weer ingetrokken, omdat gedeputeerde Dadema 'm afraadde. "De wet staat nu niet toe om dit te doen, dus ik acht het niet zinvol om dit plan uit te werken", zei hij.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.