Nieuws

Extreme WOZ-waardevermindering kanaalwoningen zorgt voor onrust in Daarlerveen: gemeente trekt boetekleed aan

WOZ-Waarde woningen langs probleem kanaal Almelo-De Haandrik fors gedaald
WOZ-Waarde woningen langs probleem kanaal Almelo-De Haandrik fors gedaald ©Marielle Beumer, RTV Oost
De gemeente Hellendoorn betreurt de commotie en de gang van zaken rondom de forse WOZ-waardevermindering van huizen langs Kanaal Almelo-De Haandrik. Veel kanaalbewoners in Daarlerveen kregen afgelopen week te horen dat de waarde van hun woning in een jaar tijd met tienduizenden euro's gedaald was. In sommige gevallen meer dan 150.000 euro. De verontwaardiging en boosheid is groot. Verantwoordelijk wethouder Nijenbanning trekt het boetekleed aan en heeft de raad schriftelijk medegedeeld dat er naarstig naar een oplossing wordt gezocht.
En daar is haast bij, want de huizenbezitters langs het kanaal zijn behoorlijk geschrokken. Zowel woningeigenaren van huizen met schade als gevolg van het kanaaldrama als bewoners van huizen zonder schade zagen bij de nieuwe taxatieronde de waarde van hun huis op papier als sneeuw voor de zon verdwijnen. Een van die bewoners is Henk Groot Wassink, voorzitter van Plaatselijk Belang Daarlerveen.
Toen hij de WOZ-taxatie op de deurmat vond, stond hij even heel raar te kijken. "Mijn huis is tijdens de nieuwe taxatieronde in een jaar tijd met maar liefst 60.000 euro gedaald, dat is schrikken. En niet alleen voor mij, maar voor heel veel inwoners van Daarlerveen. De waardevermindering varieert van 20.000 tot zo'n 150.000 euro per huis."
Aanzienlijke WOZ-waardedaling kanaalwoningen

Boetekleed

Dat komt volgens hem omdat de gemeente Hellendoorn er een nieuwe taxatiemethode op losgelaten heeft. Een methode waarbij het ingehuurde bureau rekening heeft gehouden met de problemen rond het kanaal, de verzakkingen en de schades die daardoor zijn veroorzaakt. "Ze hebben daar van tevoren niet met ons over gecommuniceerd en dat hadden ze wel moeten doen", zegt de voorzitter van Plaatselijk Belang Daarlerveen.
Hij gaat ervan uit dat de gemeente wel goede bedoelingen had. "Maar ook goede intenties kunnen helaas verkeerd uitpakken", aldus Groot Wassink. "Ik denk dat de gemeente Hellendoorn wel degelijk oog heeft voor de sociale impact van alle problemen die het kanaaldrama teweeg brengt. Het hakt er behoorlijk in. Misschien hebben ze wel gedacht, die huizen hebben zoveel schade, laten we de mensen met een verlaging van de WOZ-waarde en daarmee dus ook de onroerendezaakbelasting maar enigszins tegemoetkomen in de kosten", aldus Groot Wassink.

Nadelen

Dat zal voor sommige mensen een meevaller zijn, maar wat de gemeente zich volgens hem niet gerealiseerd heeft, is dat er ook grote nadelen aan de WOZ-waardevermindering kunnen kleven. "Denk maar aan mensen die een nieuwe hypotheek willen afsluiten voor een koophuis, of een lening willen voor een verbouwing. Daarbij speelt de waardebepaling van je huidige woning wel degelijk een rol."
Forse daling WOZ-woningwaarde kanaalwoningen Daarlerveen
Forse daling WOZ-woningwaarde kanaalwoningen Daarlerveen ©Marielle Beumer, RTV Oost

Spijt

Wethouder Nijenbanning stelt in een schriftelijke reactie aan alle raadsleden het volgende: "We realiseren ons dat de huizenbezitters rond het kanaal zich overvallen voelen. Dat spijt ons en we begrijpen hun emotie. We vinden het vervelend dat de nieuwe WOZ-taxatieronde zo'n impact heeft op onze bewoners. Dat is nooit onze bedoeling geweest.”
Daarom wil Hellendoorn de bewoners nog deze week een aantal opties geven. "Zoals ik het begrijp", zegt Groot Wassink, "kunnen huizenbezitters die het betreft er straks voor kiezen om de WOZ-waardebepaling van vorig jaar terug te vragen of de nieuwe, veel lagere, taxatie te accepteren. Ook is het nog mogelijk om met de gemeente in overleg te gaan over een geheel nieuwe waardebepaling."
Het moet de rust volgens de voorzitter van Plaatselijk Belang in Daarlerveen doen terugkeren. Adviseren, waar mensen uiteindelijk goed aan doen, dat kan en wil hij niet. Dat is afhankelijk van de eigen financiële situatie en toekomstplannen als verhuizen of verbouwen, zegt Groot Wassink.

Schadeafhandeling

Inmiddels heeft de provincie Overijssel, via gedeputeerde Martijn Dadema, gereageerd op vragen van het CDA. Dadema meldt dat de fors lagere WOZ-waarde van de huizen langs het kanaal geen gevolgen zullen hebben voor de schadeafhandeling door de provincie. De provincie maakt voor de schadeafhandeling namelijk gebruik van eigen taxatierapporten en kijkt niet naar de jaarlijkse WOZ-waarde die door de gemeente wordt vastgesteld.
Binnen het provinciebestuur is Dadema verantwoordelijk voor de aanpak van het kanaaldrama waarbij honderden woningen langs het Kanaal Almelo-De Haandrik beschadigd raakten na werkzaamheden. De afhandeling van die schade duurt al jaren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.