Nieuws

Inwoners Mariënheem halen protestspandoeken langs N35 weg: "Blij dat acties geslaagd zijn"

Inwoners Mariënheem halen protestspandoeken langs N35 weg: "Blij dat acties geslaagd zijn"
Inwoners Mariënheem halen protestspandoeken langs N35 weg: "Blij dat acties geslaagd zijn" © RTV Oost
"Inwoners van Mariënheem in NOOD. Veiligheid en leefbaarheid in het geding. Onbetrouwbare politiek." Spandoeken met deze teksten stonden maandenlang langs de N35 in Mariënheem. Maar vanochtend werden de doeken weggehaald, omdat er toch weer geld is om de N-weg aan te pakken.
De handtekeningen stonden al jaren, maar toch haalde minister Harbers in juni vorig jaar een streep door de aanleg van een rondweg rondom Mariënheem en andere maatregelen aan de N-weg. De beloofde 100 miljoen euro voor de N35 ging van tafel.
Inwoners van het dorp, dat al decennia doorkruist wordt door de drukke N-weg, waren woest en voelden zich bestolen. De provincie sprak van een 'zwarte bladzijde'. ' Maar Harbers zei niet anders te kunnen vanwege geldgebrek en de stikstofcrisis.

Geld terug op tafel

In de tussentijd viel het kabinet, volgden er Tweede Kamerverkiezingen en veranderde het politieke speelveld. Het gevolg: een meerderheid van de Tweede Kamer legde de 'verdwenen' honderd miljoen euro eerder deze maand weer terug op tafel.
De spandoeken die al die tijd langs de N35 in Mariënheem stonden, werden vanochtend weer weggehaald:
Mariënheem haalt protestspandoeken weg
"We zijn wel blij, maar ik maak de kanttekening dat het een sigaar uit eigen doos is", zegt Gerard Nij Bijvank, de Mariënhemer die al jarenlang de drijvende kracht is achter de lobby voor het verleggen van de N35.
"Het geld was al toegezegd en de handtekeningen waren al gezet. Maar we zijn blij dat onze acties geslaagd zijn en dat de honderd miljoen euro weer terug op tafel is."

Aanpassingen

Voor de aanpak van de N35 tussen Wierden en Zwolle ligt nu 200 miljoen euro klaar: 100 miljoen van het Rijk, 100 miljoen van de provincie Overijssel. Naast het opheffen van verschillende kruisingen met verkeerslichten op de N35 tussen Wierden en Zwolle, wordt de aanleg van een rondweg om Mariënheem als belangrijkste verandering gezien. Nu wordt het dorp nog dagelijks doorkruist door duizenden auto's.
Maar dát het geld terug op tafel is, betekent niet dat de N35 morgen al aangepakt wordt. Stikstof kan de aanpak parten spelen, waarschuwde Harbers eerder. Bovendien moet nog eerst bepaald worden hoe de rondweg om Mariënheem precies gelegd wordt en moet het project aanbesteed worden. Een traject dat nog jaren vergt. "De schop gaat niet gelijk in de grond, maar we rekenen er op dat dit binnen de vijf en tien jaar gebeurt", zegt Nij Bijvank.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.