Nieuws

Presentatrice Leonie ter Braak over 'wangedrag' bij WNL: "Dat nest verdient goede schoonmaak"

Leonie ter Braak bij de NPO Zapp Awards 2024
Leonie ter Braak bij de NPO Zapp Awards 2024 © ANP
Er heerst al jaren een angstcultuur bij omroep WNL. Omroepbaas Bert Huisjes is daarvoor verantwoordelijk. Dat zeggen onder anderen presentatrices Nikki Herr, Eva Jinek, Merel Westrik en oud-RTV Oost presentatrice Leonie ter Braak. Huisjes is ook "onvoorspelbaar en onveilig", vertellen zij en verscheidene anonieme (oud-)medewerkers aan het AD.
De uit Twente afkomstige Leonie ter Braak presenteerde het WNL-programma Goedemorgen Nederland. Zij spreekt van een "angstcultuur" bij WNL, toen dat nog een aspirant-omroep was. "Ik ben vaak bang geweest mijn baan te verliezen." Dit uitspreken tegenover het AD voelt voor haar als het oude nest bevuilen. "Maar volgens mij verdient dat nest een goede schoonmaak."
Ook Eva Jinek herkent zich in de verhalen van de presentatrices en (oud-)medewerkers, zegt ze tegen het AD. Jinek vertrok elf jaar geleden bij de omroep. "Het is niet voor niets dat ik daar zo kort heb gewerkt. Helaas, ik herken de verhalen."

Verbeteren

Er zijn ook medewerkers van WNL die Huisjes juist steunen. Presentator Rick Nieman (WNL op Zondag) herkent "echt niets" van de verhalen en Sven Kockelmann (Op1) zegt zich "geenszins te herkennen" in de beschuldigingen.
Het is "nodig" dat omroep WNL verbetert, reageert Huisjes. "Van de honderden medewerkers die in de afgelopen 12,5 jaar bij WNL werkten, hebben vijftien anonieme (oud-)medewerkers en tien mensen (met naam) nare ervaringen gemeld aan het AD. Dat vind ik erg te horen", zegt de omroepbaas, die naar eigen zeggen al meerdere gesprekken heeft gevoerd over klachten.

Koers bewaken

Huisjes geeft toe dat hij in zijn werk "zeker fouten" maakt, maar dat het ook zijn taak is om de "redactionele koers" te bewaken. "Soms leidt dat tot stevige inhoudelijke discussies", zegt hij. "Dat dit soms te stevig was, zoals genoemd, hoe menselijk ook, zegt alles over de ambities en betrokkenheid. Vroeger was dit meer dan nu. Te hard overkomen is zelden goed, dat onderschrijf ik."

'Spijtig'

De raad van toezicht van WNL noemt het, in reactie op het artikel in het AD, "spijtig" dat oud-medewerkers "slechte herinneringen hebben aan hun tijd bij WNL." Desondanks prijst de raad "zich gelukkig" met hoofdredacteur Bert Huisjes.
Er zouden steunreacties voor de hoofdredacteur zijn gekomen van "belangrijke redacteuren en presentatoren die nog wel bij WNL werken en zich totaal niet herkennen in de beschuldigingen". De raad zegt open te staan "voor de uitbreiding van de hoofdredactie om meer evenwicht te brengen in de redactionele leiding van de omroep". Over wat dit precies betekent, wordt niet uitgeweid in de verklaring.

Onderzoek

Omroep WNL laat een "onafhankelijk medewerkersonderzoek" uitvoeren door onderzoeksbureau Ipsos. Daarnaast gaat journalist Carel Kuyl een onderzoek doen bij het programma Goedemorgen Nederland.
De omroep kwam flink aan bod in het recent gepresenteerde rapport-Van Rijn, over de werkcultuur en grensoverschrijdend gedrag bij de publieke omroepen. In een enquête gaf 29 procent van de medewerkers het werk onder Huisjes een vijf of lager.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.