Nieuws

BBB overstag: 3,8 miljoen voor projecten op het platteland

Overijssel schiet nog eens 3,8 miljoen euro voor voor aanpak landelijk gebied.
Overijssel schiet nog eens 3,8 miljoen euro voor voor aanpak landelijk gebied. © ANP
De provincie Overijssel trekt nog eens 3,8 miljoen euro uit om een begin te maken met de aanpak van het landelijk gebied. Het gaat volgens gedeputeerde Maurits von Martels (landbouw en natuur) om een voorschot, in afwachting van geld hiervoor van het Rijk. Von Martels' eigen partij BBB was hier bijzonder kritisch over, maar ging vanavond toch akkoord met de 'voorfinanciering'.
Naar verwachting verdeelt het Rijk voor de zomer 1,28 miljard euro over de provincies. Dat geld is bedoeld voor de meest concrete maatregelen die ze hebben beschreven in hun Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG).
Overijssel wil daar niet op wachten en schiet zelf geld voor om van start te gaan. Volgens Von Martels is dat nodig om "de energie" te behouden die hij in de Overijsselse regio's proeft. Hij denkt dat die motivatie verdwijnt als het toch al traag verlopende proces nog langer duurt. In het PPLG beschrijven provincies hoe ze de doelen op het gebied van water, natuur, klimaat en stikstof willen halen.

Voorschieten

Afgelopen zomer vroeg de provincie alvast om 436 miljoen euro om al aan de slag te kunnen met veertig zogeheten koploperprojecten. Omdat het kabinet viel, besloot Overijssel 7,5 miljoen euro voor te schieten aan voorbereidingskosten en nog eens 4,2 miljoen euro om niet langer te hoeven wachten.
Nu schiet de provincie dus nog eens 3,8 miljoen bij. Een grote meerderheid van Provinciale Staten stemde woensdag voor, alleen Forum voor Democratie was tegen. Von Martels moest de Statenleden wel beloven dat het geld daadwerkelijk naar de projecten gaat en niet naar bijvoorbeeld personeelskosten. Zijn eigen partij BBB stelde daar onlangs in een commissievergadering kritische vragen over, maar ging vanavond in de Staten wel akkoord.

142 miljoen voor Overijssel

De Tweede Kamer stemde twee weken geleden in met de landbouwbegroting voor dit jaar, waarop 1,28 miljard is vrijgemaakt voor de PPLG-plannen. De Eerste Kamer moet de begroting nog goedkeuren. Volgens de voorlopige verdeling krijgt Overijssel 142 miljoen euro. De provincie had om 436 miljoen gevraagd voor de koploperprojecten en in totaal om 5,2 miljard euro.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.