Nieuws

Dodelijke steekpartij in Kampen blijkt opgenomen door verdachte

Drama bij vloerenbedrijf Kampen. Een van de eigenaren is overleden bij een steekpartij, de andere eigenaar is verdachte
Drama bij vloerenbedrijf Kampen. Een van de eigenaren is overleden bij een steekpartij, de andere eigenaar is verdachte © RTV Oost
De Kamper ondernemer Patrick K., die vandaag voor de rechter moet verschijnen voor het doodsteken van zijn compagnon, blijkt het misdrijf zelf te hebben opgenomen. Van de fatale steekpartij bestaat namelijk een zeven minuten durende geluidsopname die in de rechtszaak wordt gebruikt. De ondernemer wilde bij zijn zakenpartner Fatih verhaal halen, omdat hij Patricks echtgenote zou hebben verkracht.
Nadat Patrick ter ore was gekomen van het veronderstelde zedenmisrijf, wilde hij Fatih daar die avond op aanspreken. Dat gesprek wilde hij op audio vastleggen. Patrick verklaarde in de rechercheverhoren dat hij niet van plan was om Fatih om te brengen, maar het gesprek liep vervolgens uit de hand. De opname wordt nu door justitie als bewijs in de rechtszaak gebruikt. "Het is een extreem heftig fragment."
In deze zaak doet zich de opmerkelijke situatie voor dat de ene directeur van het bedrijf Vloerloods in Kampen is doodgestoken, terwijl zijn zakenpartner op verdenking van dit misdrijf achter de tralies zit. Vandaag moest hij zich voor het eerst in het openbaar voor de rechter verantwoorden. Justitie gaat uit van moord.

"Moordenaar!"

De korte rechtszitting vandaag begon onrustig, toen nabestaanden van Fatih de verdachte 'binnenhaalden' met demonstratief geklap en snerende opmerkingen: "Moordenaar!"
Door aanwezige parketpolitie werd hen verteld dat dit gedrag niet gewenst is in de rechtszaal. En dat ze bij herhaling zouden worden verwijderd uit de zaal.
Verdachte Patrick is een bekennende verdachte, maar een man van weinig woorden. "Ik heb in mijn leven zelfs nog nooit iemand geslagen. Bij deze gebeurtenis was ik mezelf niet. Ik was in paniek, voelde me machteloos."

Prestigieus

Zoals eerder gemeld waren Patrick K. - als grondlegger van het bedrijf - en zijn maatje Fatih een zakelijke verbintenis aangegaan. Waar Patrick eigenlijk zijn hele werkzame leven als zelfstandig ondernemer aan de weg timmerde, werd het slachtoffer eind vorig jaar zijn compagnon. Met een prestigieus bedrijfspand aan de Gildeweg hadden de twee naar eigen zeggen 'het meest uitgebreide, grootste en meest luxe vloerenbedrijf van Nederland' weten neer te zetten. Ook waren de vloeren van Vloerloods geregeld in allerlei woonprogramma's op tv te bewonderen.
Maar het was toch niet uitsluitend pais en vree. Door problemen in de relationele sfeer tussen Patrick en zijn zakenpartner waren de verhoudingen sinds kort namelijk totaal vertroebeld geraakt. Met als dramatisch dieptepunt de fatale steekpartij halverwege december. Fatih werd door zijn compagnon neergestoken, waarop hij kort na aankomst in het ziekenhuis aan zijn verwondingen bezweek. Patrick werd nog dezelfde avond aangehouden, gekleed in werkkleding van het bedrijf.

Juridische strijd dreigt

Ondertussen kan alles en iedereen alleen maar gissen hoe de nabije toekomst eruit gaat zien. De dramatische ontwikkelingen rond Vloerloods zijn nog heel pril, maar volgens betrokkenen dreigt er nu al een juridische strijd. Niet alleen als het gaat over de vraag wie het bedrijf straks kan voortzetten, maar ook in hoeverre er sprake is van een eventuele erfenis in de vorm van een zakelijk belang uit de onderneming.
In het handelsregister van de Kamer van Koophandel staat Patrick K. ingeschreven als enige bestuurder. Zijn echtgenote geldt als gevolmachtigde, iemand dus die de zaken waarneemt als de bestuurder daar om wat voor reden zelf niet meer toe in staat is. Maar onder de huidige omstandigheden lijkt de echtgenote daartoe niet in staat. Tijdens de korte rechtszitting werd geopperd om Patrick op vrije voeten te stellen met een enkelband. "Om orde op zaken te stellen bij Vloerloods." Maar daar ziet de rechtbank niks in.
Slachtoffer Fatih was weliswaar mededirecteur, maar zou officieel geen bestuurder zijn geweest. Verdachte Patrick K. en zijn echtgenote bezitten samen vijftig procent van de aandelen. De andere vijftig procent zou opmerkelijk genoeg niet in handen zijn van zijn overleden compagnon, maar van diens echtgenote. De grote vraag is dus wat voor rol zij in juridisch opzicht gaat spelen.
De rechtbank heeft begin juni een dag uitgetrokken voor het eindproces in deze zaak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.