Nieuws

Vitens zoekt nieuwe drinkwaterbron in Salland: "Dit is een heel interessant gebied"

Johannes Dunnewolt is projectmanager winningen bij Vitens
Johannes Dunnewolt is projectmanager winningen bij Vitens © RTV Oost
Drinkwaterbedrijf Vitens is op zoek naar nieuwe waterbronnen in Salland. Dit voorjaar begint Vitens met veldonderzoek om te kijken waar mogelijk water uit de grond kan worden gehaald. “Het ziet er veelbelovend uit,” weet Johannes Dunnewolt, projectmanager winningen bij Vitens.
Het zoekgebied ligt tussen Zwolle en Ommen, met als bovengrens de Overijsselse Vecht en als ondergrens de spoorlijn tussen Zwolle en Raalte. “Salland is geologisch gezien een heel interessant gebied”, legt Dunnewolt uit. “Het ligt namelijk tussen twee oude stuwwallen: de Veluwe en de Sallandse Heuvelrug. In dat dal lag vroeger veel landijs. Dat ijs is gesmolten en daar is klei voor in de plaats gekomen. Hierdoor is een afsluitende laag ontstaan waaronder heel mooi zoet water zit. Dat is de bron waar we nu naar op zoek zijn.”

Proefboring

Dit voorjaar gaat Vitens al het veld in om onderzoek te doen. Volgens Dunnewolt zullen de inwoners van Salland de eerste tijd nog weinig merken. “We beginnen met elektrische metingen. Als een locatie geschikt blijkt te zijn op basis van die metingen, dan kunnen we een proefboring gaan doen. Dan gaan we tot 150 tot 200 meter diep boren. Als de plek opnieuw geschikt blijkt te zijn, dan gaan we een zogenaamde pompproef doen. Er wordt dan één of twee maanden water onttrokken. We bekijken vervolgens wat het effect hiervan is.”
Vitens zoekt nieuwe bron in Salland: "Dit is een heel interessant gebied"

Hard nodig

De nieuwe zoetwaterbron is volgens Vitens hard nodig. “We weten dat de vraag naar drinkwater blijft toenemen. Om meer drinkwater te kunnen maken moeten we op zoek naar nieuwe bronnen”, aldus Jelle Hannema, voorzitter van de Raad van Bestuur van Vitens. “Ook voor Overijssel geldt dat we met onze huidige capaciteit niet aan de toenemende vraag kunnen voldoen. We zoeken op meerdere locaties naar nieuwe bronnen, waaronder dus in Salland.”

Concreet plan

Of er echt Sallands water uit de kraan zal stromen, is nog niet bekend. “Onderzoek moet dat nog uitwijzen. Uiteindelijk moet er ook nog een vergunning worden verleend. Het duurt dus nog wel even voordat we een concreet plan kunnen presenteren”, verwacht Dunnewolt. “Ik denk dat we in 2027 weten hoeveel en waar we water kunnen gaan winnen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.