Nieuws

Oekraïense gezinnen mogen in Holten blijven, verplaatsing naar Rijssen van de baan

Er worden 25 Oekraïense gezinnen opgevangen aan de Forthaarsweg in Holten
Er worden 25 Oekraïense gezinnen opgevangen aan de Forthaarsweg in Holten © RTV Oost
De vijfentwintig Oekraïense gezinnen die tijdelijk zijn gehuisvest op een chaletpark aan de Forthaarsweg in Holten kunnen daar voorlopig blijven. Het verblijf is met drie jaar verlengd. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rijssen-Holten had plannen om de opvang van de Oekraïense vluchtelingen te verplaatsen van Holten naar Rijssen, maar laat dat voornemen onder druk van de Holtenaren varen.
De vluchtelingen arriveerden twee jaar geleden aan de Forthaarsweg in Holten. De gemeente liet destijds weten dat de gezinnen maximaal twee jaar op deze plek zouden worden opgevangen. Die periode liep begin dit jaar af en dus dacht het college er goed aan te doen de opvang te verplaatsen naar de andere kern in de gemeente Rijssen-Holten.
"Als gemeente wil je betrouwbaar zijn en dan wil je je ook aan die afspraak houden", aldus wethouder Bert Tijhof. De gemeente wilde de Oekraïense gezinnen verhuizen naar een locatie in Rijssen. Maar veel Holtenaren waren het daar niet mee eens. Ze vinden het met name niet fijn voor de Oekraïners zelf, die goed functioneren in de samenleving van Holten. Juist de kinderen zouden na de verhuizing opnieuw moeten wennen aan een andere school en sportvereniging.

Hoe hangt de vlag erbij?

De gemeente besloot met een vragenlijst bij bewoners te peilen hoe de vlag er in Holten bijhangt en hoe groot de steun zou zijn voor een eventuele verlengde opvang van de Oekraïense gezinnen in het dorp. Ruim tachtig procent van de panelleden vulde de vragenlijst in. Daaruit bleek dat een overgrote meerderheid tevreden is over de opvang aan de Forthaarsweg en dat de Oekraïners daar best langer kunnen blijven.
"Vanuit de buurt, de samenleving uit Holten en het burgerpanel krijgen we veel positieve signalen over de opvanglocatie aan de Forthaarsweg. De meerderheid van de panelleden is te spreken over onze aanpak. We hebben een aantal tips gekregen voor ons vervolgproces. Deze adviezen nemen we daar zeker in mee", laat wethouder Tijhof weten naar aanleiding van de uitslag van de enquête.

Terugkeer

Het college heeft besloten de opvang voor maximaal drie jaar in Holten te verlengen. "In de hoop dat in de komende drie jaar de oorlog eindigt en de Oekraïense vluchtelingen naar hun thuisland kunnen terugkeren."
Om de opvang aan de Forthaarsweg te verlengen, moet er nog wel een nieuw huurcontract worden getekend en een nieuwe vergunning worden aangevraagd. Deze beide processen worden op korte termijn in gang gezet.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.