Nieuws

'Wat dat is? Voorjaar. Daar ga je komende dagen meer van zien'

Afbeelding ter illustratie
Afbeelding ter illustratie © ANP / Jeffrey Groeneweg
Goed nieuws als je last hebt van een winterdip: de zon komt eraan. En dat op de dag dat officieel de meteorologische lente begint. "Als klokslag", zegt RTV Oost-weervrouw Margot Ribberink. Daarmee komt (voorlopig) een einde aan een opvallend grauwe en vooral regenachtige winter.
We zetten vandaag de eerste, voorzichtige stappen naar het voorjaar. "Maart is een omslagmaand, dus het kan alle kanten opgaan, maar droger weer komt er aan", zegt Ribberink. "We komen ook uit een periode van vijf kletsnatte maanden."

Bijna een record

Het scheelde weinig of een regenrecord sneuvelde. "Het was de op een na natste winter die we in Overijssel hebben gekend", zegt Tonny Morsink van Weerstation De Lutte. Hij onderzoekt elke maand de gegevens van alle zogenoemde weerwaarnemers in onze provincie. "Wat nog meer opviel: de zon was een schaars artikel."
Eind van deze ochtend verandert dat. Vanaf het westen komt er opklaring en zon. Komend weekend wisselen bewolking en zon elkaar af, maar maandag is de zon de bovenliggende partij. Volgende week zijn de dagen sowieso een stuk helderder. "Vanaf woensdag is het misschien wel helemaal droog", zegt Ribberink.
Écht lenteweer is het nog niet, maar een flinke verbetering vergeleken met afgelopen weken is het wel. Ribberink: "Het weer was wel zacht, maar niet echt voorjaarsweer. Het wordt nu geleidelijk beter, maar of het na volgende week doorzet? Daar waag ik me niet aan."
Met zo'n 11 tot 12 graden kun je overwegen om de voorjaarsjas aan te trekken. Al is het alleen maar voor het idee.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.