Nieuws

Op de fiets door Nederland voor revalidanten: "Lig er al weken wakker van"

Voormalig topwielrenner en huidig ploegleider Rob Harmeling ziet er best wat tegenop: de Geluk in Beweging Challenge die maandag begint. "Komende zaterdag rijden we met Tour de Tietema de Ster van Zwolle. Dat is veel minder spannend dan deze challenge. Je mag best weten dat ik daar al weken van wakker lig. Gaat het allemaal wel goed? Krijgen we de aandacht en de respons die nodig is?"
Stiekem maakt hij zich ook wel een beetje druk om het 'gevaarte' waarmee hij op vrijdag de laatste kilometers van de Challenge moet afleggen. Harmeling: "Er moet een soort toolbox komen, waar revalidanten, werkgevers, UWV en (lokale) bestuurders allemaal heel praktisch mee aan de slag kunnen. Daarom fiets ik de laatste kilometers van de Challenge ook met een toolbox achter mijn fiets. Die toolbox gaat de weg naar werk voor een revalidant vergemakkelijken. We vullen 'm de komende tijd met ideeën, samenwerkingsverbanden, contracten, ervaringen en tips."
Rob Harmeling fietst Challenge met toolbox
Rob Harmeling fietst Challenge met toolbox © RTV Oost, Monique Sleiderink
Met de Geluk in Beweging Challenge zet Rob Harmeling zich in voor revalidanten. Hen wacht na een intensief herstelproces vaak een nog veel grotere uitdaging: terugkeer naar of het vinden van een betaalde baan. "De revalidanten zijn stuk voor stuk kanjers, revalideren is echt topsport", zegt Rob Harmeling. "Terugkeren in de maatschappij is zo mogelijk nog moeilijker, laat staan een betaalde baan. De revalidant wil maar al te graag, werkgevers ook, zeker in deze tijd van tekorten op de arbeidsmarkt. Maar zij vinden zoveel drempels op hun weg, denk alleen al aan allerlei wetten en regeltjes."
Rob Harmeling is klaar voor Geluk in Beweging Challenge
Ik fiets de laatste kilometers met een speciale toolbox achter de fiets
Rob Harmeling, initiator Geluk in Beweging Challenge

Steun in de rug voor werkgevers

Rob fietst komende week niet alleen. "Het is een sociale hub, we fietsen met een heel netwerk van mensen. Bekende Nederlanders als presentator Herman van der Zandt, (oud-)topsporters, (ex-)revalidanten, familie, vrienden, maar ook werkgevers, UWV-medewerkers en lokale bestuurders. We slaan de handen ineen om aandacht te vragen voor de lastige positie van revalidanten als het gaat om het vinden van een betaalde baan. Maar we willen ook de werkgevers een steuntje in de rug geven. Samen zetten we ons ervoor in om de weg naar werk te vergemakkelijken. We koersen letterlijk en figuurlijk voor werk dus."
[infobox:]
Vorig jaar maakte RTV Oost de serie Ongekend Talent, waarin een aantal ex-revalidanten werden gevolgd bij hun terugkeer naar werk. De afleveringen zijn via deze link terug te kijken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.