Nieuws

Voor miljoenenfraude veroordeelde Hadassa nu onder vuur in de zorg

Hadassa moest door de brandweer uit haar appartementje worden getakeld, waarna ze door een speciale bus van justitie werd afgevoerd.
Hadassa moest door de brandweer uit haar appartementje worden getakeld, waarna ze door een speciale bus van justitie werd afgevoerd. © Hof van Twente Fotografie
Nadat Hadassa E. (52) als zakenvrouw ooit werd veroordeeld wegens miljoenenfraude stapte ze over naar de zorgbranche. Daar is ze nu onder vuur komen te liggen op verdenking van fraude met pgb-zorg. Nadat er meerdere klachten tegen haar waren binnengekomen, zeggen onderzoekers in minstens één geval malversaties te hebben vastgesteld. De zorgaanbieder waarvoor Hadassa werkzaamheden verrichtte, is gesommeerd ruim 45.000 euro terug te betalen.
De onderneemster stond begin deze eeuw aan het hoofd van het financieel adviesbureau FDE in Hengelo. Daarbij had ze tientallen van haar cliënten zover weten te krijgen dat ze ze de overwaarde van hun huizen lieten beleggen in Amerikaanse vastgoedfondsen.

Jehova's Getuigen

In plaats van het ingelegde kapitaal te beleggen, gebruikte Hadassa het geld volgens justitie echter vooral om een flamboyante levensstijl te kunnen leiden en een deel zou ze hebben vergokt in het casino. Justitie had becijferd dat met de fraude naar schatting ruim vijf miljoen euro was gemoeid. Tijdens het strafproces bleek verder dat ze veel van haar cliënten ronselde onder Jehova's Getuigen, waar ze zelf ook deel van uitmaakt.

1,2 miljoen terugbetalen

Na jarenlang procederen, werd Hadassa uiteindelijk in 2008 veroordeeld tot drie jaar celstraf en moest ze 1,2 miljoen euro terugbetalen aan gedupeerde cliënten. Toen ze maar niet met het geld over de brug kwam, werd ze in haar geboorteplaats Goor in de boeien geslagen. Dat gebeurde op nogal opmerkelijke wijze. De brandweer moest er namelijk aan te pas komen om de zwaarlijvige bedlegerige vrouw uit haar appartement te takelen, waarna ze werd afgevoerd in een speciale touringcar van justitie.

Meerdere aliassen

Na de spraakmakende fraudeaffaire bleef het jarenlang stil rond Hadassa, waarna ze ineens weer opdook. Deze keer in de zorgbranche, onder de naam Esther van B. Uit gerechtelijke stukken van de Amerikaanse justitie - in het bezit van RTV Oost - blijkt overigens dat ze zich in het verleden wel vaker van meerdere aliassen bediende.
En net zoals ten tijde van de fraudeaffaire, bestaat ook nu een deel van de cliëntèle uit Jehova's Getuigen. Waarbij Hadassa samenwerkt met haar vriendin Yvonne, die aan het roer staat van de in 2020 opgerichte zorgaanbieder BaDu in Valkenburg.

Hulpbehoevende familieleden

Dit BaDu houdt zich onder meer bezig met de begeleiding van hulpbehoevende cliënten, onder wie familieleden van directrice Yvonne.
Hadassa bekleedde daarbij de rol van zogenoemde gewaarborgde hulp. Zo'n hulp vult onder meer de te declareren uren in en speelt zodoende een cruciale rol bij de verdeling van het pgb-budget. De pgb-gelden worden vervolgens overgemaakt naar de betrokken zorgaanbieder, in dit geval BaDu van Hadassa's vriendin Yvonne.

Vermoeden van gesjoemel

Maar daar lijkt het deze keer te zijn misgegaan, aldus onderzoek. Vier cliënten, van wie BaDu de belangen behartigde, dienden een klacht in omdat ze vermoedden dat er werd gesjoemeld met hun zorgsubsidies.
Daarop liet het Zorgkantoor Zuid-Limburg, belast met de coördinatie van de zorg in die regio, in twee zaken nader onderzoek doen over de jaren 2019-2022. In minstens één geval bleken er uren gedeclareerd terwijl er nooit zorg is verleend, zo stelde het Bureau Bijzonder Onderzoek - onderdeel van het Zorgkantoor - vast.

Terugbetalen

Vervolgens vorderde het Zorgkantoor Zuid-Limburg in totaal 45.807 euro terug. Dat blijkt uit correspondentie in het bezit van RTV Oost.
De claim is ingediend tegen Hadassa's vriendin Yvonne, als verantwoordelijk bestuurder van zorgaanbieder BaDu. Ze is privé aansprakelijk gesteld.

Opgespoord in Duits hotel

Een woordvoerster van het Zorgkantoor bevestigt dat er sprake is van een terugvordering, maar zegt dat dit geld tot op heden nog niet is terugbetaald.
Familieleden van de twee dames hebben er overigens een hard hoofd in dat het Zorgkantoor het zorggeld ooit terugziet. De dames zouden namelijk vergevorderde plannen hebben te verhuizen naar Duitsland, waar ze reeds jarenlang een hotel runnen. In dit hotel weet RTV Oost de twee dames op te sporen.

'Weet van niets'

Hadassa, die in het landelijk zorgregister staat ingeschreven als verpleegkundige, zegt dat ze haar vriendin Yvonne als directrice van BaDu geregeld helpt. "Zoals vrienden dat soms voor elkaar doen. Maar ik ben niet in loondienst ofzo."
Hadassa zegt op de hoogte te zijn van de klachten die er liggen. "We hebben een brief ontvangen van het Bureau Bijzonder Onderzoek. Daarin staat dat er drie klachten tegen ons waren die zijn onderzocht. In de andere twee zaken is er helemaal niets gevonden. En in het andere geval gaat het inderdaad om ruim 45.000 euro die moet worden terugbetaald. Maar die brief is gegaan naar de cliënte die de zorg heeft gehad. Officieel weten wij helemaal van niets. Dat kan ook niet, want het onderzoek is helemaal nog niet afgerond."

'Familievete'

Hadassa bestrijdt bovendien de conclusie van het Zorgkantoor dat er nooit zorg is verleend: "En dat kunnen we bewijzen ook. Aan de hand van foto's en andere stukken. De cliënte om wie het gaat, is een naast familielid van Yvonne. Deze hele kwestie is terug te voeren op een familievete. Ze proberen me kapot te maken."
Dat is naar eigen zeggen ook de reden waarom ze tegenwoordig een andere voornaam gebruikt. "Want wie gaat googelen op mijn oude voornaam, komt al die oude verhalen tegen. Dat deze stukken nu naar de pers worden doorgespeeld, is pure smaad en laster. En daartegen zal ik ook zeker actie ondernemen."
Behalve een andere voornaam, gebruikt ze al jaren de achternaam van haar moeder. "Dat is allemaal keurig wettelijk geregeld."
Hadassa kondigt aan op korte termijn een kort geding aan te zullen spannen. "En dan wens ik het Zorgkantoor veel succes bij de rechter!"

'Dit is fraude'

Het Zorgkantoor Zuid-Limburg is kort maar krachtig in z'n reactie. "Het onderzoek is wel degelijk afgerond en wat ons betreft is hier sprake van fraude. We hebben het hier over maatschappelijk geld dat eigenlijk bedoeld was voor de zorg van een kwetsbare cliënt. Dat geld willen we dus terug", aldus een woordvoerster.
Het is overigens niet voor het eerst dat Hadassa in de zorgbranche op negatieve wijze in het nieuws komt. Zoals gemeld werd er in 2021 al eens aangifte gedaan door een cliënte uit de regio Den Haag die meende dat ze financieel door Hadassa was uitgekleed. Uiteindelijk besloot justitie om geen strafvervolging in te stellen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.