Nieuws

Meer zaken, toch heeft Overijsselse rechtbank financieel een zwaar jaar

De rechtbank in Zwolle
De rechtbank in Zwolle © RTV Oost
De rechtbank Overijssel leed afgelopen jaar een verlies van 5,7 miljoen euro omdat er minder zaken werden afgedaan dan verwacht. Hoewel het aantal zaken met 5000 steeg, was dat nog veel minder dan begroot. Het totale verlies wordt door een kostenbesparing beperkt tot 1,8 miljoen euro.
Bij het strafrecht daalde het aantal afgedane zaken met dertien procent. Daar staat wel tegenover dat de zaken ingewikkelder en omvangrijker werden. Toch was het aantal megazaken veel lager dan ingeschat, dat blijkt uit het jaarverslag van de rechtbank. Tot problemen leidt het verlies overigens niet.
Wat opvalt in de jaarcijfers is dat de rechtbank behoorlijk druk was met vreemdelingenzaken. Veel van die zaken werden niet op tijd afgedaan, waardoor de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) miljoenen euro's schadevergoeding moest uitkeren aan asielzoekers. Het hoge aantal vreemdelingenzaken wordt vooral veroorzaakt omdat asielzoekers in beroep gaan als de overheid niet tijdig een beslissing neemt. Dan moet de rechtbank in dat beroep oordelen.
Klachten
Afgelopen jaar dienden 65 mensen een klacht in tegen de rechtbank. Vijftien keer omdat ze zich onheus bejegend voelden, dertien keer omdat de procedures te lang zouden duren en tien keer over een rechtelijke beslissing. Dat laatste type klacht wordt niet in behandeling genomen, omdat rechters onafhankelijk zijn.

Incidenten
Ook werden er 111 incidenten in de Overijsselse rechtbanken geregistreerd. Dat gaat van agressie en geweld tot datalekken. De rechtbank bekijkt op basis van die registraties of beveiligingsmaatregelen moeten worden aangepast.

Ook het toenemende aantal faillissementen van bedrijven dat verwacht werd na corona nam toe, merkten ze in de rechtbank. 'Vooral ondernemers vroegen vaker zelf faillissement aan. Dat was eind van vorig jaar zichtbaar', valt te lezen in het verslag.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.