Nieuws

Veeartsen Eelke en Eva zijn YouTube sterren en maken filmpjes over hun werk op de boerderij

Veearts Eva heeft samen met haar collega Eelke een eigen YouTube kanaal
Veearts Eva heeft samen met haar collega Eelke een eigen YouTube kanaal © RTV Oost\Chantal Everaardt
Veeartsen Eelke Raven en Eva Roerink zijn een eigen YouTube-kanaal begonnen. Ze willen op een originele manier mensen laten zien wat hun werk als veearts in Overijssel en Gelderland inhoudt en wat er gebeurt op een boerenerf. Inmiddels hebben ze ook een TikTok-kanaal en bereiken ze een publiek dat normaal gesproken niet veel weet over de veehouderij.
"Je wilt graag laten zien hoe het er echt aan toegaat in de boerenpraktijk. Dus als wij komen en er is een koe ziek, dan behandelen we die en leggen we uit wat we doen en waarom. Of we vertellen over een reguliere varkenscontrole of het drachtig scannen van koeien of geiten. Ook lastige onderwerpen gaan we niet uit de weg, het is goed om het er met elkaar over te hebben."
Het YouTube-kanaal begon eigenlijk als aanvulling op de nieuwsbrief van de dierenartspraktijken. De serie 'Op het erf met Eelke en Eva' was even wennen om te maken, maar de veeartsen vinden het heel leuk en nuttig om op deze manier mensen, ook andere doelgroepen dan boeren, te bereiken.

Lastige discussies

Een van de onderwerpen is bijvoorbeeld het onthoornen van kalfjes. Veearts Eva werkt vanuit de dierenkliniek in Nijverdal en legt uit waarom ze dit doet. "Er zijn al kalfjes die zonder hoorntjes worden geboren, dat komt door de fokkerij. Veehouders hebben vaak de huidige stal en bedrijfsvoering niet ingericht op koeien met hoorns, dus daarom branden wij de hoornpitjes weg. Onder verdoving en met pijnstilling."
Dat er een maatschappelijke discussie is over onthoornen of een vorm van meer dierwaardige veehouderij beseft Roerink. "Natuurlijk volgen wij die discussie, alleen wij hebben ook te maken met de huidige praktijk. De meeste boeren die ik ken willen absoluut meedenken over aanpassingen, maar dat kan niet zomaar. Het moet haalbaar zijn, zowel financieel als praktisch op een bedrijf.

Kennis en begrip

"Ik legde laatst in een TikTok filmpje uit waarom we na een keizersnede bij een koe het kalfje weghaalden. Daar kwamen ook negatieve reacties op. Wij reageren dan op vragen en opmerkingen en als je met elkaar in gesprek gaat krijg je over en weer meer kennis en begrip. Je hoeft het er niet met ons eens te zijn, maar we leggen uit waarom we dit doen en dat wij daar achter staan."
Veeartsen Eelke en Eva zijn eigen YouTube kanaal begonnen

Respect

Melkveehouder Rikus is heel blij met de band die hij heeft met zijn veearts. Hij zit zelf niet op YouTube maar zijn vrouw en kinderen wel. "Het is mooi dat er positief aandacht is voor bijvoorbeeld de melkveehouderij en dat er met respect wordt gesproken over de sector. Laat maar zien hoe het er aan toegaat, en dat er soms dieren ziek zijn, dat hoort er bij."
Eelke Raven praat met boer Ben over de resultaten van het bedrijf, via computergegevens wordt gekeken naar het voer en of er opvallende afwijkingen zijn. "Ik kom hier al tien jaar elke maand. Je maakt de ontwikkeling van het bedrijf mee, maar ook persoonlijke zaken zoals geboortes of overlijdens. Die band vind ik waardevol. Je draait echt mee in een bedrijf en geeft ook advies aan de veehouders."
Veearts Eelke Raven heeft een eigen YouTube kanaal
Veearts Eelke Raven heeft een eigen YouTube kanaal © RTV Oost\Chantal Everaardt
De rol van veeartsen aan de keukentafel is best groot, zegt Raven. "Je praat over van alles, maar wij merken dat veel boeren mentaal meer zorgen en problemen hebben. Dat komt door de steeds veranderende regelgeving en de eisen die op het boerenerf neerkomen. Je ziet veel jonge boeren afhaken en ik vind dat jammer. Uiteraard zakelijk gezien voor ons, maar ik ben ook van mening dat er in Nederland ruimte is voor een florerende veehouderij. Wij zien mensen die allemaal keihard werken en zo goed mogelijk voor hun dieren zorgen."
Via YouTube en TikTok zijn de belevenissen van Eelke en Eva te volgen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.