Nieuws

Oorzaak asbestbrand Vroomshoop blijft onduidelijk, schade loopt in miljoenen euro's

Bij de brand in Vroomshoop is asbest in de buurt neergekomen
Bij de brand in Vroomshoop is asbest in de buurt neergekomen © Nieuws in Beeld/Beeldbewerking RTV Oost
Bijna een maand na de grote brand in een industriepand in Vroomshoop, is nog altijd niet duidelijk hoe de brand heeft kunnen ontstaan. De politie heeft vermoedens van brandstichting, maar bewijs daarvoor ontbreekt. De schade van de brand, waar veel asbest bij vrijkwam, loopt in de miljoenen euro's.
Het pand aan de Havenstraat in Vroomshoop ging in de nacht van 3 op 4 februari in vlammen op. Bij de brand kwam veel asbest vrij, die terechtkwam in zo'n 500 tuinen van huishoudens, bedrijven en een school in de buurt. Saneerders van het bedrijf Hein Heun zijn nog altijd bezig om asbestdeeltjes uit het dorp te verwijderen. Ook is over tientallen meters het treinspoor in Vroomshoop vervangen.

Wel of geen brandstichting?

De politie heeft na de brand buurtonderzoek gedaan en er zijn verschillende camerabeelden opgevraagd en uitgekeken. "Helaas is hierop geen bewijs van brandstichting te zien", zegt een woordvoerder van de politie. "Een buurtonderzoek en het uitkijken van camerabeelden is iets wat we vaak doen als er een vermoeden is van een brandstichting." Tot nog toe ontbreekt dat bewijs.
Zoeken naar sporen in het pand zelf was ook lastig, zegt de politiewoordvoerder. "De brandweer heeft tijdens de brand geconstateerd dat er geen onderzoek mogelijk was, mede door de hoeveelheid asbest en de status van de brand. Er is dus helaas te weinig opsporingsindicatie om een onderzoek te starten."

Spoor vervangen

Na de brand reden er twee weken geen treinen van en naar Vroomshoop, omdat het spoor over een lengte van 120 meter vervangen moest worden. Saneringsbedrijf Hein Heun heeft de rails verwijderd, waarna VolkerRail nieuwe treinrails heeft geplaatst. "De schatting is dat dat tussen de één en twee miljoen euro heeft gekost", zegt een woordvoerder van ProRail desgevraagd.
Ook voor de gemeente Twenterand is de 'asbestbrand' een flinke kostenpost. De verwachting is dat de opruimwerkzaamheden van het asbest nog weken gaan duren. Wat de totale kosten voor de gemeente daarvan zijn, is volgens een woordvoerder nu nog niet te zeggen.

Kosten verhalen

Zowel ProRail als de gemeente proberen de schade voor het saneren te verhalen op de eigenaar van het afgebrande pand. "Het uitgangspunt van de gemeente is om alle gemaakte kosten op die partij te verhalen", zegt een woordvoerder van de gemeente Twenterand.
Horecagroothandel Hanos is eigenaar van het pand. Op schriftelijke vragen - het bedrijf wilde niet telefonisch reageren - kwam geen reactie. Daardoor is ook niet duidelijk of het bedrijf verzekerd was voor de asbest in en op het bedrijfspand.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.