nieuws

Varkenskoppen trekken aandacht op plek azc Esmarkerveld in Enschede

Op het Esmarkerveld aan de Gronausestraat in Enschede liggen sinds gisteravond varkenskoppen.
Het gaat in totaal om 14 gehalveerde koppen, die op en bij een hek zijn neergelegd van het weiland waar de komst van een asielzoekerscentrum is gepland. Ook ligt er een halve kop op de herdenkingssteen voor de meteoriet die 25 jaar geleden insloeg aan de Gronausestraat in Glanerbrug.
De varkenskoppen vormen waarschijnlijk een statement van tegenstanders van het toekomstige azc op die locatie. Maar er is geen verklaring achtergelaten die daar op wijst. De politie nam vanmorgen poolshoogte op 'de plaats delict' en probeert te achterhalen waar de de varkenskoppen vandaan komen.  Het vlees kan een gevaar opleveren voor de volksgezondheid als het aangeraakt wordt. De eventuele daders kunnen dan mogelijk worden vervolgd voor een 'economisch delict'.
AZC Alert Enschede ontkent alle betrokkenheid en weet niet wie er achter de daad zit. "Vind het zelf ook te ver gaan", aldus één van de leden.  
Er is veel boosheid in de directe omgeving over het toekomstige azc. Dat moet volgend jaar zijn deuren openen voor 600 asielzoekers en blijft er tien jaar staan. 
Bekijk ook het dossier 'Vluchtelingen'.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.