Nieuws

Nieuwe burgemeester van Losser moet van carnaval en natuur (leren) houden

Wie wordt de opvolger van Cia Kroon die is gestopt als burgemeester van Losser?
Wie wordt de opvolger van Cia Kroon die is gestopt als burgemeester van Losser? © Gemeente Losser
De inwoners van Losser willen het liefst een burgemeester die van carnaval houdt en de natuur opzoekt. En als dat niet het geval is, dan moet de nieuwe burgervader of burgermoeder daar zo snel mogelijk voor openstaan. Want carnaval en natuur, dat is wat volgens inwoners bij Losser hoort.
De gemeente Losser moet op zoek naar een nieuwe burgemeester, want Cia Kroon stopte vorige maand definitief met haar werkzaamheden. Gerrit-Jan Kok uit Enschede neemt voorlopig de burgemeesterstaken waar. Hij was al eerder waarnemend burgemeester in Losser, toen Cia Kroon wegens ziekte een tijd lang niet op het gemeentehuis kon zijn.
Voordat de gemeenteraad een profielschets gaat opstellen, wil de gemeente eerst de inwoners raadplegen over de wensen en verwachtingen met betrekking tot de nieuwe burgemeester. Dat is inmiddels gebeurd: 178 inwoners en de kinderraad maakten gebruik van de mogelijkheid om via het invullen van een vragenlijst zelf een profiel op te stellen van de toekomstige burgemeester.

Uitkomsten inwonerpeiling

Uit de inwonerpeiling blijkt dat inwoners van de gemeente Losser het grotendeels met elkaar eens zijn. Wat opvalt is dat ze een informele burgemeester willen die een echte burgervader/-moeder is en niet bang om gevoelens te laten zien. De perfecte kandidaat is strikt onpartijdig en zorgt voor een goede sfeer. Maar het moet niet alleen een vrolijke vogel zijn. Inwoners vinden het net zo belangrijk dat de burgemeester snel actie onderneemt en doorpakt als situaties daarom vragen en handhaaft bij overlast.
Uit de antwoorden op de open vraag 'waar denk je aan bij een nieuwe burgemeester?', blijkt dat alle deelnemers zoeken naar een burgemeester die betrokken is bij alle inwoners van Losser. Hij/zij moet een verbinder zijn en zich onder de mensen bevinden. Maar ook zien zij de nieuwe burgemeester van Losser graag als een echte 'aanpakker' die knopen durft door te hakken en kan handhaven.
Als inwoners de nieuwe burgemeester één plek in de gemeente zouden mogen laten zien, noemen mensen vaak de natuur en de verschillende dorpen van Losser. Daarnaast nemen vrageninvullers de nieuwe burgemeester graag mee naar het carnaval.

Proces benoeming burgemeester

De gemeenteraad stelt 19 maart de definitieve profielschets vast. De Commissaris van de Koning is hierbij aanwezig en krijgt de profielschets uitgereikt. Vervolgens stelt de Commissaris van de Koning de vacature open en kunnen kandidaten solliciteren. De vertrouwenscommissie, samengesteld uit gemeenteraadsleden, voert gesprekken met de kandidaten, waarna de gemeenteraad een voorkeur uitspreekt.
De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties benoemt uiteindelijk de burgemeester. Naar verwachting kan de nieuwe burgemeester van Losser in oktober dit jaar worden geïnstalleerd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.