Nieuws

Zwolle maakt zich op voor monsterproces tegen veronderstelde drugsgroepering

Afbeelding ter illustratie
Afbeelding ter illustratie © Politie
De rechtbank in Zwolle maakt zich op voor een megaproces tegen 15 verdachten die volgens justitie lid waren van een drugsgroepering. De rechtszaak duurt minimaal 9, maar mogelijk zelfs 14 dagen. De verdachten zouden onder leiding van een Zwollenaar en een Deventenaar drugs hebben geproduceerd in zeker vijf 'laboratoria'.
De mannen uit Deventer en Zwolle zouden samen met een man uit Zevenaar een driemanschap hebben gevormd dat loopjongens, koks en ketelbouwers als een soort zzp'ers 'inhuurde'. Ze zouden er stapels geld mee hebben verdiend.
Het driemanschap was al bekend bij de opsporingsdiensten. In 2018 werden de Deventenaar en Zwollenaar tot jarenlange celstraffen veroordeeld voor het op grote schaal kweken van wiet. Justitie vorderde toen een miljoen euro van hen. Ook de man uit Zevenaar is veroordeeld in een groot henneponderzoek.

Encro en Sky

Volgens de recherche zijn ze sinds een aantal jaren overgestapt op het produceren van harddrugs. De drie hebben via de versleutelde berichtendiensten Encrochat en Sky openlijk met elkaar gecommuniceerd over de labs, zegt justitie. Beide chatprogramma's werden gekraakt en zodoende beschikt de politie over alle communicatie.
Door mee te lezen met de ontsleutelde berichten zijn door de politie zo'n twintig medeverdachten opgepakt. Vijftien worden voor de rechter gebracht. Dat gebeurt op minimaal 9 verschillende dagen in de maand maart. Ze zouden honderden liters drugs hebben gefabriceerd bij verschillende labs in Didam (Gelderland), Wildervank (Groningen), Werkendam (Brabant), Minnertsga (Friesland) en het Belgische Gent.

Richtmicrofoons

Daarnaast zouden enkelen betrokken zijn bij de opbouw van een drugslab aan de Kamperstraat in Deventer. Ook zou de criminele organisatie opslaglocaties hebben in Ede en Borculo. Verder werd een vrachtauto vol drugsgrondstoffen aangetroffen in Zwolle. Die truck behoorde volgens justitie ook tot de groep.
Naast de verschillende chats uit de gekraakte berichtendiensten, is er veel meer bewijs. Zo zijn er observaties - bijvoorbeeld van het veronderstelde leidende trio op een terras in Deventer- maar ook afgeluisterde gesprekken. Zogenoemde vergaderingen werden afgeluisterd met richtmicrofoons, waarin door de verdachten werd gesproken over 'kilo's' en 'productie'.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.