Vooral kritiek op grootte en plek van toekomstig azc Raalte

Veel bezwaren tegen de komst van een asielzoekerscentrum zijn er niet in Raalte. De bezwaren die er zijn, zijn vooral gericht op de grootte en de plek van het toekomstig azc in het dorp.

De gemeente Raalte heeft bedrijventerrein de Zegge aangewezen voor de opvang van 950 vluchtelingen voor de duur van vijf jaar. Vanavond konden Raaltenaren bij de gemeenteraad inspreken over de plannen.

"We staan zeker klaar voor andere mensen om ze te helpen", sprak een bewoner. Hij hield zijn verhaal tegen de gemeenteraad namens de omwonenden van het beoogd azc. "Maar staat het aantal vluchtelingen nog in verhouding tot wat hier in Raalte aan inwoners rondloopt? Het azc wordt twee keer zo groot als het vorige."

Een andere omwonende stelde voor om de vluchtelingen te verdelen over verschillende plekken in Raalte. "Bouw woningen voor ze. Na vijf jaar komen die dan vrij en kunnen we ze gebruiken voor woningzoekenden uit het dorp."

Lijst met twintig eisen
De omwonenden hebben een lijst met twintig eisen opgesteld waaraan het azc volgens hen moet voldoen. Belangrijkste punten op die lijst zijn het aantal vluchtelingen, de omwonenden willen er maximaal 400, en bovendien moet het azc volgens hen minstens 100 meter van de omliggende bedrijven en huizen komen te staan.


Ondernemer Guido Slump stelde dat de komst van het azc op het bedrijventerrein een slechte zaak is. "Een bedrijventerrein en een woonfunctie verdragen elkaar niet", vertelde hij. "Bovendien vind ik het immoreel om toekomstige medelanders weg te stoppen op een industrieterrein. Wij willen een openbaar rapport over alternatieven. Er zijn grote belangen mee gemoeid voor de toekomstige welvaart van Raalte."

Landgoed biedt 170 opvangplekken aan
De eigenaar van Landgoed den Alerdinck in Laag Zuthem, ook gemeente Raalte, heeft volgens een inspreekster 170 plekken voor vluchtelingen aangeboden in een leegstaand congrescentrum tegenover zijn landhuis. Afgelopen maandag zouden raadsleden er al een kijkje genomen hebben.

Op 7 december neemt de gemeenteraad een besluit over de komst van het asielzoekerscentrum naar Raalte.

Deel dit artikel:

Reageren