Nieuws

Rechtbank veegt eis OM van tafel: Taxichauffeur toch veroordeeld voor seksuele relatie met verstandelijk beperkte cliënt

Het slachtoffer legde volgens de verdachte haar hand op de zijne
Het slachtoffer legde volgens de verdachte haar hand op de zijne © Tekening gemaakt via AI, Microsoft Bing
Het Openbaar Ministerie vond twee weken geleden het bewijs niet genoeg om tot een strafeis te komen, maar hier denkt de rechtbank toch anders over. De rechters in Almelo hebben een 63-jarige taxichauffeur uit Delden veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur omdat hij een seksuele relatie heeft gehad met een verstandelijk beperkte cliënt.
De taxichauffeur - die zelf ook een lichte verstandelijke beperking heeft - vertelde vorige week in de rechtbank dat hij het slachtoffer elke ochtend bij huis, in Haaksbergen, ophaalde. Tijdens deze ritten is er volgens de chauffeur een liefdesrelatie ontstaan. Enkele weken na de eerste kus ontstond er ook een seksuele relatie in het taxibusje.

OM eiste vrijspraak

De officier van justitie geloofde dat de verdachte tijdens de zitting van twee weken geleden eerlijk was geweest over zijn verhaal dat de relatie met het slachtoffer een oprechte liefdesrelatie was en vroeg de rechtbank om vrijspraak. Wel maakte ze een kanttekening:
“Ik ben wel van mening dat er echt grenzen zijn overschreden. Toen ze zijn hand pakte, had de verdachte het eigenlijk gelijk een halt toe moeten roepen.”

Taakstraf en één dag cel

Maar de rechters vinden dat de taxichauffeur schuldig is en leggen hem de maximale taakstraf van 240 uur op. Ook wordt de man veroordeeld tot een celstraf van een half jaar. Van deze celstraf hoeft hij maar één dag daadwerkelijk in de gevangenis te zitten. De rest van de celstraf is voorwaardelijk.
De rechtbank is - in tegenstelling tot het Openbaar Ministerie - van mening dat de man wel schuldig is aan ontucht. Volgens de rechters is er sprake van een machtspositie tussen de chauffeur en zijn cliënt en heeft de chauffeur gehandeld in strijd met de sociale en ethische normen: "Verdachte wilde niet dat de seksuele relatie aan het licht zou komen bij de sociale werkvoorziening (...) dit heeft hij willens en wetens voor lief genomen."
Op ontuchtzaken staat een zogenoemd taakstrafverbod. De rechtbank is daarom verplicht om naast de taakstraf ook een onvoorwaardelijke gevangenisstraf op te leggen. Daarom moet de man één dag de cel in.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.