nieuws

Burgemeester Almelo niet gerustgesteld over behoud rechtbank na begrotingsvergadering Tweede Kamer

Burgemeester Hermans van Almelo is nog niet gerustgesteld over het behoud van een volwaardige rechtbank in Almelo. Dat zegt ze na een vergadering van de Tweede Kamer over de begroting van het ministerie van Veiligheid en Jusitite. Hermans is vandaag en morgen opnieuw in Den Haag om te lobbyen.
Hermans heeft na de eerste vergaderdag van de Tweede kamer nog geen concrete plannen gehoord om de rechtbanken overeind te houden. "Het liefste had ik natuurlijk al concrete bedragen gezien." Ze is daardoor nog niet gerustgesteld over de toekomst van de rechtbank in Almelo, maar toch was de vergadering 'hoopvol'. Zo was ze blij om te horen dat de regeringspartijen VVD en PvdA 'de burger centraal willen stellen' bij het zoeken naar een oplossing. Hoopvolle woorden volgens Hermans, maar nog erg vaag.
Verder is de burgemeester blij dat meerdere partijen de minister hebben gevraagd de regie over te nemen van de Raad van de Rechtspraak. De minister moet daarnaast in gesprek gaan met de zeven regio's om samen met de gemeenten te kijken naar 'creatieve oplossingen'.

Begrotingsvergadering

De Kamer sprak vandaag over de begroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie en dus ook over het geld dat voor de rechtbanken beschikbaar is. De Raad voor Rechtspraak moet bezuinigen en wil daarom een aantal rechtbanken versoberen. Volgens berekeningen zou er 52 miljoen euro nodig zijn als alle zeven rechtbanken die zouden moeten versoberen volledig overeind blijven. Morgen wordt er verder vergaderd over de de begroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.