Nieuws

Frustratie over sluiting basisschool in Westerhaar: "Het leeft ontzettend hier"

Ouders van leerlingen van basisschool De Fontein aan de Hoofdweg in Westerhaar komen in actie
Ouders van leerlingen van basisschool De Fontein aan de Hoofdweg in Westerhaar komen in actie © RTV Oost
Onrust op basisschool De Fontein aan de Hoofdweg in Westerhaar. Ouders komen daar in actie na een bericht dat de school samengevoegd wordt met de locatie aan de Oranjestraat. “Ik weet niet of we het tegen kunnen houden, maar we kunnen in ieder geval onze frustratie en mening uiten in de hoop dat ze gaan luisteren”, aldus één van de ouders.
Momenteel zijn er twee locaties van basisschool De Fontein in Westerhaar: aan de Hoofdweg en aan de Oranjestraat. Deze scholen vallen onder Stichting Christelijk Onderwijs Twenterand e.o. (SCOT). Afgelopen maandag stuurde de stichting een brief aan de ouders met het bericht dat de locatie aan de Hoofdweg op termijn niet meer zal bestaan.
Frustratie over sluiting basisschool in Westerhaar: "Het leeft ontzettend hier"

Bewuste keuze

Dit tot grote frustratie van de ouders van de kinderen aan de Hoofdweg. “Het is de grootste school van het dorp. We wonen nu dichtbij school en de kinderen kunnen makkelijk en veilig op school komen”, vertelt Marjolijn Veurink, lid van de ouderraad van de school. “Daarnaast: als de scholen samengaan, krijg je klassen met meer dan dertig leerlingen. Dat lijkt me voor het onderwijsklimaat niet verstandig. Ik kan me niet voorstellen dat het leidt tot beter onderwijs, want het onderwijs op beide locaties is nu gewoon prima.”
Heleen Blokzijl heeft twee kinderen op de basisschool aan de Hoofdweg. “Wij hebben bewust voor deze school gekozen. De ouders van de kinderen aan de Oranjestraat hebben bewust voor die school gekozen. Eigenlijk wordt ons die keuze nu ontnomen.”
De locatie van basisschool De Fontein aan de Oranjestraat in Westerhaar
De locatie van basisschool De Fontein aan de Oranjestraat in Westerhaar © RTV Oost

Leerlingenaantal

“We willen het allerbeste voor de kinderen in Westerhaar en we zien dat als we twee locaties moeten openhouden dit op termijn niet het beste zal zijn”, legt Maaike Morsink, voorzitter van het college van bestuur, uit. “De locaties hebben hetzelfde brin-nummer en dat betekent dat de scholen door het Rijk als één school worden gezien. Daarnaast moeten momenteel twee gebouwen volledig onderhouden worden en dit geld gaat niet naar het onderwijs.”
Ook een mogelijke krimp van het aantal leerlingen speelt volgens Morsink een rol. “De scholen samen hebben nu ruim 250 leerlingen. Dat is een hele normale omvang.” SCOT verwacht dat het leerlingenaantal over zes jaar met zestig is teruggelopen.
Marjolijn Veurink (l) en Heleen Blokzijl hebben beiden kinderen op basisschool De Fontein
Marjolijn Veurink (l) en Heleen Blokzijl hebben beiden kinderen op basisschool De Fontein © RTV Oost

Spandoeken

De samenvoeging van de scholen is een belangrijk onderwerp in het dorp. “Mensen zijn boos en gefrustreerd, het leeft ontzettend momenteel”, weet Marjolijn. Volgens Heleen is er niet geluisterd naar de ouders. “Je ziet wel wat van de meningen van de ouders in het rapport, maar lang niet alles. Ook de mening van de ouderraad wordt aan de kant geschoven.”
Met spandoeken en het gebruik van sociale media proberen de ouders nu zo veel mogelijk aandacht te creëren voor de situatie. De Stichting Christelijk Onderwijs Twenterand e.o. verwacht dat de procedures nog wel zo’n twee jaar gaan duren. Eerst moet de gemeente akkoord gaan met de uitbreiding en vernieuwing van het schoolgebouw aan de Oranjestraat. Inmiddels werken de teams van de beide locaties al wel deels samen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.