Vijf jaar NanoLab van Universiteit Twente; meer dan 120.000 uur onderzoek

Het NanoLab van de Universiteit Twente bestaat vijf jaar. In 2010 kwam Koning Willem Alexander - destijds nog Prins - speciaal naar Enschede voor de opening van het grootste onderzoekslab voor nanotechnologie in Nederland.Â

In die vijf jaar is een hoop onderzoek gedaan en er is veel bereikt. Enkele feiten op een rij:

120.000 uur onderzoek

In vijf jaar tijd zijn er maar liefst 120.000 uren onderzoek verricht in de extreem schone omgeving van de cleanroom. Dat leverde ruim tweeduizend publicaties op. Opvallend veel van deze publicaties verschenen in wetenschappelijke toptijdschriften als Nature en Science.

Vijf kilogram goud verdampt

In het NanoLab zijn ze onder meer gespecialiseerd in het creëren van extreem dunne laagjes van slechts één atoomlaag dik. Hierbij wordt een materiaal, zoals goud, verdampt en slaat het als een dun laagje neer op een ondergrond. Door verschillende dunne laagjes op elkaar te stapelen kun je compleet nieuwe materialen creëren met eigenschappen die niet eerder zijn waargenomen. In vijf jaar tijd is er maar liefst vijf kilo goud verdampt. Dat komt overeen met een laag bladgoud (100 nanometer dik) ter grootte van een tweebaansweg van 3,5 kilometer lang.

29 patenten

In vijf jaar tijd zijn maar liefst 29 patenten aangevraagd voor vindingen van het NanoLab. Daarnaast zijn er veel spin-offbedrijven ontstaan. Eén van die bedrijven is LipoCoat. Jasper van Weerd heeft een zeer dun laagje voor op contactlenzen gecreëerd, waardoor de ogen vochtig blijven. De lenzen blijven daardoor schoner en de ogen worden minder droog.  

Meer over dit onderwerp:
Universiteit Twente Enschede Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren