nieuws

Kampen: uitspraak Raad van State over bypass tegenslag voor recreatieve plannen

Gemeentehuis in Kampen
Gemeentehuis in Kampen
"Voor het recreatieve deel van het plan voor de bypass is dit een vervelende uitspraak. Aan de andere kant is het voor de aanleg van de hoogwatergeul een flinke stap in de goede richting. Dit is een kleine tegenslag." Dat zegt wethouder Veldhoen van Kampen in een eerste reactie op de uitspraak van de Raad van State, die het laatste stuk van de vaarroute tussen de IJssel en het Drontermeer niet mag worden bevaren. Het gaat om de aansluiting met het Drontermeer.Â
De hoogwatergeul mag dus komen, de vaargeul naar het Drontermeer niet. De Raad van State oordeelde dat die vaargeul te veel schade toebrengt aan de rietlanden, waar veel bijzondere vogelsoorten leven.

Uitspraak Raad van State bestuderen

De gemeente en de andere partijen die bij het plan betrokken zijn gaan de uitspraak eerst bestuderen. "We willen weten wat de overwegingen van de Raad zijn geweest om varen op de laatste 150 meter van het Reevediep, de aansluiting met het Drontermmeer, te verbieden. Daarna gaan we bekijken of het zin heeft om op een andere manier een poging te doen om de vaargeul naar het Drontermeer alsnog te realiseren."
Wanneer daarover meer duidelijk wordt kan Veldhoen nog niet zeggen. Hij denkt aan komend voorjaar. Er wordt nog steeds gekeken naar het dorp Reeve, dat in een tussentijdse uitspraak van de Raad van State, in februari, al van tafel werd geveegd. Veldhoen geeft aan dat het voor het proces waarschijnlijk handiger is om deze beide onderwerpen tegelijk met de gemeenteraad te bespreken.
De werkzaamheden aan de bypass zijn inmiddels begonnen. Zo liggen er onder meer al dijken. Met de uitspraak van de Raad van State kan nu ook worden begonnen met het uitgraven van de hoogwatergeul.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.