Nieuws

Pro-Palestina demonstratie in Zwolle rustig verlopen

Deelnemers pro-Palestina-demonstratie
Deelnemers pro-Palestina-demonstratie © RTV Oost
"Ik slaap slecht. Er is gewoon een genocide gaande en het enige wat ik kan doen is hier zijn en meelopen met de demonstratie om mijn stem te laten horen." Een even omstreden als emotionele uitspraak van een demonstrant die vandaag aan de landelijke pro-Palestina demonstratie in Zwolle meedoet. Het maakt duidelijk dat de emoties en het gevoel rond het conflict tussen Israël en Palestina bij sommige pro-Palestina demonstranten hoog opgelopen is.
Een groep van ongeveer honderd demonstranten verzamelde zich vanmiddag rond twee uur in Park de Wezenlanden voor een protestmars door de binnenstad van Zwolle. Een protestmars waarbij de leus "Free, free Palestine" veelvuldig te horen was. Het is de derde keer dat een dergelijke demonstratie in Zwolle gehouden wordt.
De inzet is een oproep aan het kabinet en aan het gemeentebestuur van Zwolle om zich meer en beter in te zetten voor een staakt-het-vuren in het Israëlisch-Palestijns conflict.
Een kleine honderd demonstranten hebben vandaag in Zwolle meegedaan aan een pro-Palestina demonstratie. Ze willen dat de landelijke en regionale overheden oproepen tot een staakt-het-vuren in het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Oproep staakt-het-vuren

"Het is een vreedzame demonstratie", benadrukt Ali Sina Fahrad, organisator van de protestmars. "We willen graag dat het gemeentebestuur van Zwolle een bijdrage levert aan de oproep voor een staakt-het-vuren door zich daarover richting Tweede Kamer openlijk uit te spreken", zegt hij. "Het conflict is inmiddels al heel lang bezig en dat zal ook nog wel even duren, maar met een staakt-het-vuren komt in ieder geval de humanitaire hulp weer op gang. Want zoals het nu gaat kan niet langer."
Pro-Palestina demonstratie Zwolle rustig verlopen
Pro-Palestina demonstratie Zwolle rustig verlopen © RTV Oost
Hij krijgt bijval van Marieke Stam, die namens de Palestijnse Gemeenschap Nederland aanwezig is bij de demonstratie in Zwolle. Ze heeft dit jaar al verschillende demonstraties in grote steden van Nederland bijgewoond, waaronder die in Enschede en vandaag in de provinciale hoofdstad.

Verbinding zoeken

"We zijn op zoek naar de verbinding hier in Nederland. Met allerlei organisaties die zich inzetten voor mensenrechten, maar ook met joodse gemeenschappen. Dat is soms heel moeilijk, maar we moeten anno 2024 met elkaar over dit verschrikkelijke geweld kunnen praten", zegt Stam. "Laat helder zijn, antisemitisme accepteren we absoluut niet. De joodse organisaties waar wij mee praten noemen zichzelf antizionistisch en dat is voor ons een belangrijk onderscheid."
Het belang van de pro-Palestina demonstraties is volgens haar vooral dat het onderwerp hoog op de politieke agenda blijft staan. "Dat we hoorbaar en zichtbaar zijn, want we merken dat het conflict helaas steeds minder in het nieuws is."
Pro-Palestina demonstratie Zwolle
Pro-Palestina demonstratie Zwolle © RTV Oost
Een demonstrant even verderop verwoordt het verdrietige gevoel dat ze daarbij heeft. "Ik vind het vooral heel schokkend dat het bombarderen onafgebroken doorgaat in Gaza. De mensen op de Westelijke Jordaanoever worden steeds verder in het nauw gedreven, het gaat de hele tijd maar door. En de politiek doet alsof er niets aan de hand is. Er sterven dagelijks honderden mensen. Kinderen ook. Daar sta ik tegen op. Maar ik ben machteloos, het enige wat ik kan doen is hier zijn en deelnemen aan het protest."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.