Nieuws

Urenco breidt uraniumfabriek in Almelo fors uit

Urenco breidt uraniumfabriek in Almelo flink uit
Urenco breidt uraniumfabriek in Almelo flink uit © ANP
Uraniumverrijker Urenco gaat de productie in Almelo met 15 procent uitbreiden. Eind volgende maand begint de bouw van een nieuwe fabriekshal, een tweede hal moet snel volgen. Het bedrijf heeft onlangs ook een nieuwe bergplaats gebouwd in Almelo voor radioactief afval.
Urenco is een van 's werelds grootste leveranciers van verrijkt uranium. Kerncentrales gebruiken dit verrijkt uranium om elektriciteit op te wekken. Het bedrijf in Almelo moet de productie flink opschroeven door de oorlog in Oekraïne. Sinds de inval in dat land willen veel landen geen zaken meer doen met uraniumleverancier Rusland.
Kernenergie wordt om de geringe CO2-uitstoot ook steeds vaker gezien als oplossing in de strijd tegen klimaatverandering. Deze energievorm wint om die reden aan populariteit, vooral in landen die niet afhankelijk willen zijn van zonne- en windenergie. In verschillende landen worden daarom kerncentrales gebouwd en ook in Nederland zijn er plannen voor twee nieuwe centrales.
Wat is uranium
Om kernenergie op te kunnen wekken, is uranium nodig. Dit is een grondstof, een erts, die wordt gewonnen in mijnen in bijvoorbeeld Australië, Kazachstan, de Verenigde Staten en ook in Rusland. Voordat uranium kan dienen als brandstof voor kerncentrales, moet het eerst worden verrijkt. Dat gebeurt onder andere bij Urenco in Almelo, dat mede in handen is van de Nederlandse staat.

Nieuwe hallen

Werk aan de winkel dus voor Urenco, dat de vraag naar uranium ziet toenemen. Om aan die wereldwijde vraag te voldoen is een grote uitbreiding van het aantal centrifuges waarin het uranium wordt verrijkt nodig. En die centrifuges komen in twee nieuwe hallen. De bouw van de eerste nieuwe hal begint volgende maand, als het aan Urenco ligt wordt de tweede nieuwe hal vlot daarna gebouwd.

Radioactief afval

Recentelijk nam het bedrijf in Almelo een nieuwe bergplaats voor radioactief afval in gebruik. De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) gaf daar vorig jaar toestemming voor via een zogeheten gedoogbeslissing. Dit omdat de vorige plek waar het afval lag opgeslagen niet voldoende brandwerend was.
Afgelopen vrijdag maakte de ANVS bekend dat het Urenco een definitieve vergunning wil geven voor de nieuwe bergplaats voor radioactief afval. Bezwaar maken tegen dat besluit kan tot 12 april.

Grote speler uraniummarkt

De fabriek in Almelo maakt deel uit van de Urenco Groep, die ook vestigingen heeft in Duitsland, Engeland en de VS. Gezamenlijk bedienen ze een derde van de wereldmarkt voor verrijkt uranium. De Urenco Groep is eigendom van de Nederlandse en de Britse staat en de Duitse elektriciteitsbedrijven E.ON en RWE.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.