Nieuws

Lammetjes kijken, fietsen, wandelen en ijs op het terras: zo genoot Overijssel van de eerste lentezon

De jongste ambassadeurs van de Lente, de pasgeboren lammetjes in de schaapskooi in Haaksbergen moeten nog even wachten op het grote publiek. Op één april mogen ze tijdens lammetjes dag naar buiten.
De jongste ambassadeurs van de Lente, de pasgeboren lammetjes in de schaapskooi in Haaksbergen moeten nog even wachten op het grote publiek. Op één april mogen ze tijdens lammetjes dag naar buiten. © RTV Oost
Deze eerste lentedag van het jaar heeft Overijssel vandaag massaal op de been gebracht. We fietsen, wandelen, vissen en pakken met z'n allen een terrasje. Waar we dat doen? We hadden het voor het kiezen vandaag: van stadscentrum of een rustig natuurgebied als het Haaksbergerveen tot de bekende nationale parken van de provincie, zoals de Sallandse Heuvelrug waar het vandaag recreëren en filerijden was.
Want het was er druk, druk en nog eens druk. Het terras van het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug zat bomvol en wandelaars en fietsers struikelden bijkans over elkaar. Een aantal bezoekers keek verbaasd naar een file op de bomvolle parkeerplaats. "Niet normaal zo druk, wij houden het hier zo voor gezien."
Massaal trok men vandaag naar buiten om drukke of stille natuurgebieden van Overijssel te bezoeken.
De drukte in Nijverdal staat in schril contrast met de rust die recreanten in natuurgebied het Haaksbergerveen konden ervaren. Daar werd ook volop genoten van het prachtige zonnige lenteweer. Met name bij de schaapskooi in Haaksbergen was het goed toeven.
Mensen konden er rustig op het terras van het bezoekerscentrum Horstervennehoes een appelgebakje eten en met de kleine kinderen de ambassadeurs van de lente knuffelen: de jonge lammetjes. Want in de schaapskooi zijn inmiddels al zo'n 200 lammeren geboren.

Lammetjesdag

De oudste lammetjes in de kapschuur buiten mogen al geaaid worden. Maar voor de allerkleinste lammetjes moet het publiek nog even geduld hebben. In verband met strenge overheidsregels rondom de Q-koorts mogen bezoekers namelijk niet in de tot kraamkamer omgetoverde schaapskooi komen zolang er nog lammetjes geboren worden.
"Dat is natuurlijk jammer", zegt Toon Tankink, vrijwilliger van de Schaapskudde Haaksbergen die vandaag met zijn kleinkinderen op bezoek is bij de dieren. "We moeten ons eraan houden. De dieren zijn allemaal ingeënt en er bestaat geen enkel gevaar voor Q-koorts, maar het zijn helaas regels waar we aan moeten voldoen. Dus kunnen de allerkleinste lammetjes inderdaad niet meer geknuffeld worden. We hopen dat die strenge regelgeving een keer veranderd."

Koffie met gebak

Toch is het leuk om een bezoek te brengen aan de schaapskooi. Binnen in het bezoekerscentrum is een leuke expositie en wandelaars en fietsers kunnen op het terras terecht voor een kop koffie met gebak. "Heerlijk", verzucht een bezoekster die met haar vriendin net een lange wandeltocht door het prachtige hoogveengebied in Haaksbergen heeft gemaakt. "Even een gebakje tussendoor, het is een mooie dag. We hebben tenslotte heel lang regen gehad en nu nemen we het er even van. Lekker wat vitamine D bijtanken."
Even verderop staat een echtpaar dat een route via de Oostendorper Watermolen en de schaapskooi richting Buurse op het programma heeft staan. "Wij genieten ervan", klinkt het enthousiast. "Mooi weer, prachtig toch? Het kan niet beter!"
Lees verder onder de foto.
Een ijsje in de lentezon, in Ommen genoot men er volop van.
Een ijsje in de lentezon, in Ommen genoot men er volop van. © Herman van Oost
Warmste 3 maart ooit
Wie vandaag van de zon heeft genoten, al wandelend, fietsend of op het terras, heeft het ervaren: het was warm vandaag. En flink warm ook, voor de tijd van het jaar. In De Bilt was het iets na het middaguur 14,9 graden en daarmee is het officieel de warmste 3 maart ooit gemeten, meldt Weeronline. Het vorige record uit 1930 was 14,7 graden en dat is vandaag verpulverd. Helemaal aan deze kant van het land.

In het oosten van het land, waar de zon uitbundiger scheen dan in de rest van Nederland, tikte de thermometer ruim 16 graden aan. Met niet meer dan een zwakke tot matige oostenwind was het vandaag in Overijssel een lenteachtige dag. Dit in tegenstelling tot Zeeland, waar het bewolkt en druilerig én, met een graad of negen, een stuk kouder was.

Niet alleen op het land werd genoten van het mooie weer, ook op het water was de warmte welkom, zag weerman Tonny Morsink:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.