Nieuws

Spelletje memory in Wiejes plat razend populair: "Spellegies vlieg'n de deure uut"

Leden van de Historische Vereniging Wijhe met enkele memory-kaarten
Leden van de Historische Vereniging Wijhe met enkele memory-kaarten © RTV Oost / Bart Kieft
Het spelletje Memory in de streektaal. Dat wordt in Wiejes plat een dialectspellegie genoemd. Het is een lokale variant van het alom bekende spel, ontwikkeld door de Historische Vereniging Wijhe. "En het is razend populair", zegt Tiny Bergevoet, die het spelletje maakte. "De spellegies vlieg'n de deure uut."
Nog niet zo lang geleden zat haar kleinzoon bij haar man. "Ie mut mie plat leer'n proat'n", zei junior, toen hij merkte dat er in huize Bergevoet aan een dialectspellegie werd gewerkt. "Hij had er ook iets van gehoord en dit spel willen we dan ook graag aan de kinderen meegeven", zegt oma Bergevoet.
Memory in Wijhes dialect; streektaalspellegie in Wiejes plat ontwikkeld
Cor van den Berg, ook van de Historische Vereniging Wijhe, vult aan: "We willen kijken of we de spelletjes ook op scholen kwijt kunnen, zodat de jongelui ermee aan de gang kunnen gaan. Beter dan alleen maar op de telefoon zitten. Het dialect hoort bij de historie en daarom is het belangrijk."
Het Wiejes plat is één van de vele varianten van het Nedersaksisch. Een afgeleide ook van het Sallands dialect, waarin bijvoorbeeld een luuzenpägie een scheiding in het haar is, schabullen zoveel betekent als opruimen of aanvegen, koppeltie kukeln staat voor kopje duikelen en als je een flinke mep krijgt, noemen ze dat in Wijhe een flinke petätter.

In de Wijhese variant van Memory worden dialectwoorden en de betekenis ervan op twee afzonderlijke kaarten gezet. Alle kaarten worden vervolgens op de kop neergelegd en per beurt worden twee kaarten opengedraaid. Bij een juiste koppeling is een punt verdiend. Precies zoals het originele Memory ook werkt dus.

Tiny Bergevoet ontwikkelde de Wijhese variant, nadat eerder al een lokaal memoryspel - met bijnamen van Wijhenaren van vroeger - werd gemaakt. Daarop is nu met succes voortgeborduurd, want de spelletjes in Wiejes plat gaan als zoete broodjes over de toonbank bij de Historische Vereniging. "Het leeft enorm", concludeert Tiny. "We hebben zelfs al een reactie van de Historische Vereniging Haarle, die willen het spel ook bij hun hebben liggen. Maar het is en blijft wel het Wijhes dialect, Wiejes Plat."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.