Nieuws

Ondanks ophef over seksuele voorlichting doet Almelose school mee aan week van de lentekriebels

Kinderen in de klas (foto ter illustratie)
Kinderen in de klas (foto ter illustratie) © Getty Images
De Week van de Lentekriebels met seksuele voorlichting op basisscholen is van start gegaan. Vorig jaar was hier veel ophef over, een aantal ouders vond het absoluut niet kunnen dat er seksuele voorlichting op basisscholen werd gegeven. Ondanks alle commotie doet de De Welle, school voor speciaal onderwijs, in Almelo, gewoon weer mee aan de themaweek.
“Wij zijn het er mee eens dat seksuele voorlichting bij de ouders ligt. Maar kinderen ontmoeten elkaar op school. Hierdoor is het ook voor ons een actueel thema,” zegt adjunct-directeur Caroline Lahdo.

Niet alleen om seks

Volgens haar gaat seksuele ontwikkeling niet alleen om seks op zich. “Het leert kinderen juist hoe ze met elkaar om horen te gaan. Wat doe je als je vriendje je een knuffel geeft en jij wil dat niet. En hoe zeg je 'nee' op een goede manier, zonder dat er ruzie komt.”
Op sociale media wordt er van alles geroepen over de Week van de Lentekriebels en seksuele voorlichting. Zo ging er op het sociale mediakanaal X rond dat kinderen van vier jaar seksuele voorlichting kregen over bepaalde handelingen. Bij De Welle is dit niet aan de hand. “Wij passen ons lesmateriaal aan op de groep die wij tegenover ons hebben. Ook hebben de ouders altijd de mogelijkheid om een kijkje te nemen in het lesmateriaal.”
Over de Week van de Lentekriebels
Dit project is opgericht door het expertisecentrum Rutgers en de GGD. Dit is een nationale projectweek voor het speciaal- en basisonderwijs om kinderen les te geven over weerbaarheid, relaties en seksualiteit Het thema van dit jaar is online weerbaarheid.
Online weerbaarheid
Met leerlingen in de bovenbouw van De Welle wordt gepraat over online weerbaarheid. Het thema van dit jaar tijdens de Week van de Lentekriebels. “Wij proberen ervoor te zorgen als de kinderen worden benaderd door sociale media, dat zij dit bespreken met hun ouders. En wat doe je in een situatie als die persoon iets van jou vraagt wat jij niet wil? Ook proberen wij ze de consequenties te laten overzien. Wij willen de kinderen hiervoor behoeden en dit bespreekbaar maken,’’ benadrukt Lahdo.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.