Nieuws

Richard Korteland (44) wordt nieuwe burgemeester van Almelo

Richard Korteland
Richard Korteland © Gemeente Almelo
Richard Korteland wordt de nieuwe burgemeester van Almelo. De 44-jarige Korteland is nu nog burgemeester van Meppel. Hij volgt Arjen Gerritsen op, die vorig jaar vertrok om Commissaris van de Koning te worden in Flevoland.
"Een stevige bestuurder met lef en ook een stevige kant", vertelde Sebastiaan Stöteler, voorzitter van de vertrouwenscommissie, over de benoeming van Korteland. "We verwachten dat hij het fantastisch gaat doen." Korteland is sinds 2016 burgemeester van Meppel, maar maakt nu dus de overstap naar Overijssel.

In juni aan de slag

Korteland (VVD) sprak via een videoverbinding de gemeenteraad van Almelo toe. "Ik heb er heel veel zin in, om snel onderdeel te worden van de gemeenschap in Almelo. Ik kijk er ontzettend naar uit om in Almelo aan de slag te gaan", zei hij.
Korteland begon zijn politieke loopbaan in Papendrecht, waar hij tussen 2005 en 2010 gemeenteraadslid was. Daarna was hij tot 2016 zes jaar lang wethouder in de Zuid-Hollandse gemeente.
Almelo is met ruim 70.000 inwoners de vijfde grootste stad van Overijssel, na Enschede, Zwolle, Deventer en Hengelo. Korteland gaat in juni aan de slag in Almelo.

Acht sollicitanten

Acht mensen solliciteerden voor het burgemeestersambt in Almelo. Onder hen was geen enkele vrouw en de jongste sollicitant was 25 jaar.
Andries Heidema, die als Commissaris van de Koning de sollicitatiegesprekken voert met kandidaat-burgemeesters in Overijssel, zei onlangs verrast te zijn over het aantal van acht sollicitanten. "Dat er door Herman Finkers ooit iets over een stoplicht en Almelo is gezegd, dat is niet meer het Almelo van nu. De mensen die niet solliciteerden, hebben wel een kans gemist."

Procedure

De aanbeveling van de gemeenteraad wordt gestuurd aan de minister van BZK. Verder rapporteert de commissaris van de Koning aan de minister van BZK of de procedure zorgvuldig is verlopen. De minister van BZK laat de als eerste aanbevolen kandidaat screenen. Dat betekent dat er naslag wordt gedaan naar de betreffende persoon door de AIVD en dat er een fiscaal onderzoek plaatsvindt. De minister draagt de kandidaat voor benoeming voor bij de Koning en volgt hierbij in beginsel de voordracht van de gemeenteraad. De Kroon benoemt de burgemeester bij Koninklijk Besluit.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.