Nieuws

Staatssecretaris: directe trein Enschede naar Schiphol moet zo snel mogelijk terugkeren

Intercitytrein van NS
Intercitytrein van NS © ANP
Het schrappen van de directe trein tussen Enschede en Schiphol "moet van een zo kort mogelijke duur zijn". Dat zegt demissionair staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur). De NS wil de 'Schipholtrein' vanaf eind dit jaar schrappen en dat roept veel weerstand op.
"Ik herken dat dit een belangrijke verbinding is", zegt Heijnen, in antwoord op Kamervragen van het CDA en de ChristenUnie. "Ik zet mij in voor een robuuste verbinding met alle landsdelen. Zoals aangegeven verwacht ik dat het opheffen van deze directe verbinding van tijdelijke duur is en zo snel mogelijk hersteld kan worden. Ik zal daar bij NS en ProRail op aandringen."

Verbinding wordt geschrapt

Nu rijdt er nog elk uur een directe trein van Enschede naar Schiphol, maar vanaf december verdwijnt de verbinding uit het spoorboekje. De NS schrapt de verbinding vanwege problemen met de hogesnelheidslijn elders in het land. Volgens de vervoerder wordt de treinverbinding tijdelijk geschrapt, maar het is nu nog niet duidelijk voor hoe lang.
Het besluit heeft veel stof doen opwaaien. Reizigersorganisaties, de gemeenteraden van Enschede en Hengelo, en ook de overgrote meerderheid van Provinciale Staten in Overijssel willen dat NS het besluit terugdraait.

NS zelf ook niet blij

De NS is zelf ook niet blij dat het de directe trein moet schrappen. Dat zegt de vervoerder in een reactie op de vele kritiek. "We vinden het enorm vervelend dat reizigers tussen Oost-Nederland en Schiphol voorlopig hun rechtstreekse trein kwijtraken. En dit was ook nooit onze bedoeling", zegt Maarten Haverkamp, regiodirecteur Noordoost bij NS.
Hij noemt het besluit "kiezen tussen twee kwaden". "Het alternatief zou zijn om de reizigers tussen Noord-Nederland, Zwolle en Schiphol een overstap te geven in Almere. Deze overstap zou echter zo krap zijn dat de meeste reizigers dan een halfuur zouden moeten wachten. Dat is onacceptabel."
Heijnen daarover: "Er is gekozen voor het tijdelijk schrappen van deze rechtstreekse verbinding vanwege de genoemde grote nadelen en logistieke onmogelijkheden om het anders te doen. Helaas gaat dit ten koste van de rechtstreekse verbinding tussen Enschede en Schiphol, maar ik begrijp dat NS op dit moment geen andere oplossing ziet."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.