Nieuws

Opmerkelijke virtuele reconstructie in slepend moorddossier Daan Mellée

Een 3D-reconstructie moet meer duidelijkheid bieden in het slepende moorddossier rond Daan Mellée.
Een 3D-reconstructie moet meer duidelijkheid bieden in het slepende moorddossier rond Daan Mellée. © Familie Mellée
De openbare rechtspraak is een groot goed in ons land. Maar de privacy van een slaapkamer van zowel verdachte als slachtoffer is er de reden van waarom de deuren van de rechtszaal deze keer gesloten blijven. En dat uitgerekend in een hoogst opmerkelijke rechtszaak.
Want het is voor het eerst dat tijdens een zitting voor de rechtbank in Overijssel een virtuele 3D-reconstructie wordt gehouden. En het is nog maar de derde keer überhaupt in ons land dat voor deze high-tech aanpak wordt gekozen.
In dit geval moet de virtuele reconstructie antwoord geven op de vele vragen die er nog leven in het al jaren slepende moorddossier rond Daan Mellée, de Enschedeër die in de zomer van 2018 in zijn slaap van dichtbij werd doodgeschoten. Dat gebeurde in de woning van zijn vriendin Debbie, aan Het Oosterveld.

Virtuele wandeling over crime scene

Tijdens deze reconstructie vandaag maken de diverse partijen - rechters, officieren van justitie en advocaten - met een virtuele bril op een wandeling over de crime scene. Net als de enige verdachte die vandaag kwam opdagen: Daniël V., volgens justitie de man die de trekker heeft overgehaald.
Aanvankelijk was het overigens de bedoeling dat een 'gewone' fysieke reconstructie zou worden gehouden, maar na maandenlange voorbereiding trok hoofdverdachte Daniël V. zich ineens terug.
Waarna op initiatief van justitie werd besloten het over een andere boeg te gooien: een virtuele reconstructie. Waarbij dus een wandeling wordt gemaakt door de slaapkamer waar Daan werd doodgeschoten.
Juist vanwege de emoties waarmee dat gepaard gaat, hebben de nabestaanden ervoor gekozen de rechtszaak van vandaag niet bij te wonen. Ze laten zich vertegenwoordigen door een advocaat, die ze na afloop kan bijpraten over de ontwikkelingen.

Tot in detail nagebouwd

Duidelijk is wel dat de slaapkamer tot in detail is nagebootst. Met onder meer het bed waarin Daan zijn laatste adem uitblies. En ja, ook het slachtoffer wordt virtueel in beeld gebracht.
Vandaag zijn er vooral veel technici van het team Forensische Opsporing van de politie van de de partij, die de opmerkelijke reconstructie moeten begeleiden. En eventueel assistentie moeten bieden wanneer er van de kant van de rechters, justitie of advocaten vragen zijn.
Maar voordat de opmerkelijke rechtszitting van start gaat, worden de aanwezige journalisten de gang op gestuurd. Juist vanwege de privésfeer van het slachtoffer kiest de rechtbank er - met instemming van de advocaten - voor de zitting achter gesloten deuren te behandelen.

Medewerking toegezegd

De enige verdachte die er vandaag uiteindelijk bij was, was Daniël V., die Daan van dichtbij zou hebben doodgeschoten. Tijdens een vorige rechtszitting had hij reeds aangegeven dat hij bereid zou zijn om tijdens de 3D-reconstructie bepaalde handelingen voor te doen wanneer hem daarom zou worden gevraagd.
Daniël V. zou Daan om het leven hebben gebracht in opdracht van Daans vriendin Debbie G. (37). De twee geliefden leefden geregeld op voet van oorlog met elkaar en ook de avond voor het misdrijf zouden ze nog slaande ruzie hebben gehad. Daniël V. is de beste vriend van Debbie.

Ontkennen in alle toonaarden

Alle drie verdachten ontkennen echter in alle toonaarden ook maar iets met het misdrijf te maken te hebben. De 3D-reconstructie zou daarom weleens een cruciale rol kunnen opeisen in dit voortslepende strafproces.
Van vermoedelijke schutter Daniël V. is zijn dna aangetroffen op twee van de kogelhulzen die dicht bij het slachtoffer werden gevonden. Bovendien zaten zijn dna-sporen op het bed. Volgens justitie precies op de plek waar je een hand zou neerzetten om Daan van dichtbij dood te schieten.
Daniël V. en zijn advocaat Roy van der Wal hopen via de virtual reality-reconstructie juist de onschuld van V. aan te kunnen tonen. "Ik zie dat alleen maar goedkomen, een 3D-bril maakt het alleen maar beter zichtbaar", zei Daniël V. er eerder over.
Debbie G., van wie dna werd teruggevonden op een kogelhuls, koos ervoor om er vandaag niet bij te zijn. Volgens haar advocaat Wenzel Tuma onder meer omdat de reconstructie emotioneel te zwaar beladen voor haar is.
Ook de derde verdachte, Bart de J., die tips zou hebben gegeven over hoe er geschoten moest worden, liet vandaag verstek gaan. Hij liet zich vertegenwoordigen door zijn advocaat Umut Ural.

Mogelijk nieuwe vertraging

De inhoudelijke behandeling van de strafzaak staat pas voor dit najaar gepland. Daar heeft de rechtbank een hele week voor uitgetrokken. Een van de aanwezige advocaten merkte echter op dat de 3D-reconstructie en de eventuele nieuwe vragen die dat oproept nu ook zomaar weer voor nieuwe vertraging zou kunnen zorgen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.