Nieuws

Eerste kievitsei van Overijssel gevonden in weiland bij Grafhorst

Eerste Overijsselse kievitsnest mét eieren dit jaar gevonden in Grafhorst
Eerste Overijsselse kievitsnest mét eieren dit jaar gevonden in Grafhorst © Landschap Overijssel
Het eerste Overijsselse kievitsei is zaterdag gevonden in een weiland bij Grafhorst. De melding werd gedaan om half twaalf 's morgens, nét te laat om het eerste kievitsei van het jaar in Nederland te kunnen zijn. Die werd anderhalf uur eerder gevonden in het Gelderse Beuningen.
De eer van het vinden van het eerste kievitsei in onze provincie gaat naar Herman de Ruiter en zijn broer uit Grafhorst. Zij vonden meteen twee eitjes, samen in één nest, dat vanaf nu wordt beschermd voor werkzaamheden op het land.
Herman de Ruiter en zijn broer zijn vrijwilligers bij de weidevogelgroep IJsseldelta. Zij hebben de vondst van de kievitseieren laten controleren door medewerker Marja van Harten van Landschap Overijssel. Dat is de standaardprocedure bij een melding van het eerste kievitsei van Overijssel.

Nesten worden beschermd

Met de vondst van het eerste kievitsei is het boerenlandvogelseizoen van 2024 echt begonnen. Vrijwilligers van weidevogelgroepen trekken vanaf nu tot half juni het land op om actief nesten te zoeken en deze in samenwerking met boeren te beschermen tegen agrarische landbewerking als mechanische onkruidbestrijding en bemesting. Dat is hard nodig, omdat de stand van boerenlandvogels sterk afneemt.
De aantallen weidevogels gaan op veel plaatsen hard achteruit. Bescherming is daarom hard nodig. Landschap Overijssel coördineert het vrijwilligerswerk rondom de boerenlandvogelbescherming in Overijssel. Op akkerland lopen bijna alle kievitsnesten gevaar door werkzaamheden als ploegen, eggen, inzaaien of maaien tijdens het voorjaar.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.