Nieuws

Eddy Achterberg aangeslagen door overlijden van FC Twente-erelid Kees Rijvers: "Mijn tweede vader"

Kees Rijvers, oud-trainer en erelid van FC Twente is op 97-jarige leeftijd overleden.
Kees Rijvers, oud-trainer en erelid van FC Twente is op 97-jarige leeftijd overleden. © ANP
Eddy Achterberg kan zijn tranen niet bedwingen als hem wordt gevraagd naar een reactie op het overlijden van Kees Rijvers, oud-trainer en erelid van FC Twente. "Mijn tweede vader is overleden", zegt hij. De voormalige speler van FC Twente beleefde successen onder trainer Rijvers. FC Twente werd in het seizoen 1968/1969 zelfs bijna kampioen. In die jaren werd een band voor het leven gesmeed tussen trainer en voetballer.
Het kon ook donderen tussen de trainer Kees Rijvers en de voetballer Eddy Achterberg in de tijd dat ze samenwerkten bij FC Twente. Achterberg kwam op voorspraak van Rijvers naar Enschede. De middenvelder was het nog wel eens oneens met zijn trainer op voetbalvlak. "Dan hadden we een felle onenigheid, maar twee tellen later was het al weer bijgelegd", vertelt Achterberg.
Over Kees Rijvers
Kees Rijvers overleed op 97-jarige leeftijd. Hij was van 1966 tot 1972 trainer van FC Twente. Daarna trok hij naar PSV, waar hij wel voor elkaar kreeg wat bij FC Twente net mislukte: kampioen worden. Rijvers werd met PSV drie keer landkampioen. In 1978 won hij de UEFA Cup met die club. Rijvers was ook bondscoach van het Nederlands elftal toen Oranje het EK van 1984 miste omdat Spanje met 12-1 van Malta won. In 1986 keerde Rijvers terug in Enschede en vervulde hij tot 1989 de functie van technisch directeur.

Regio en Randstad

"Hij had altijd vertrouwen in je", zegt Achterberg over de trainer Rijvers die in 1966 begon in Enschede. FC Twente noemt in een in memoriam op de site van de club zijn komst 'een schot in de roos'. De club roemt de manier waarop Rijvers talentvolle jongens uit de regio tot wasdom liet komen en van het team, waarin ook jongens uit de Randstad zaten, een hecht collectief maakte.
"We hebben altijd contact gehouden", vertelt Achterberg. Hij wilde recent nog op bezoek gaan in het verzorgingshuis in Breda waar Rijvers woonde. Het bezoek werd uitgesteld. "Waren we nu toch maar gegaan", zegt Achterberg. "We wisten dat het wat minder ging." Het overlijden van Rijvers kwam toch onverwacht voor Achterberg.
Het was Eddy Achterberg die in oktober 2019 Rijvers de versierselen opspeldde die horen bij het erelidmaatschap van FC Twente. Die handeling werd bezegeld met een innige omhelzing tussen de twee. Rijvers zag het erelidmaatschap als een grote eer. "Enorm. Ik ben toch in verschillende regio's geweest. Dit is er één die ik super waardeer."
Hij zei ook dat de binding met de club en ook met veel oud-spelers er nog altijd was. "Met een hele groep jongens uit mijn tijd, Dat was een geweldige sfeer altijd." Kijkend naar Achterberg die naast hem stond: "Niet waar beste vrind? En dan lachend, met opnieuw een knikje naar Achterberg. "En hij voorop."

Op bezoek

Het tekent de innige band tussen Achterberg en zijn voormalig trainer. "Ik moest door een blessure in mijn tijd bij FC Twente twee weken op bed liggen. De trainer kwam elke dag op bezoek. Behalve op één dag, toen was hij er om half elf 's avonds nog niet. 'Pa is nog niet geweest', zei ik toen tegen mijn vrouw. "En toen stond hij er iets later toch nog", zegt Achterberg terwijl hij opnieuw vol schiet.
"Kees Rijvers mag met recht de sportieve grondlegger van FC Twente genoemd worden, zijn periode is bepalend geweest voor de toekomst van de club", schrijft FC Twente op de site van de club in het in memoriam voor Rijvers. "Van 1966 tot 1972 vormde Rijvers de club en legde hij de basis waar op verder gebouwd kon worden."
FC Twente herdenkt Rijvers
Zaterdag speelt FC Twente thuis tegen Sparta Rotterdam. Voorafgaand aan dat duel wordt stilgestaan bij het overlijden van Kees Rijvers, meldt FC Twente.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.