Nieuws

Tientallen gedumpte dieren in Zwolle: “De dozen waren helemaal warm toen we ze aantroffen”

Marnix Wieringa van stichting Flappus bij de kooi van konijn Raya
Marnix Wieringa van stichting Flappus bij de kooi van konijn Raya © RTV Oost
Mager, mijt bij het oogje en een flinke kale plek op de rug: konijn Raya is er niet best aan toe. Ze is één van de 55 konijnen die zondagmiddag werden aangetroffen bij dierenopvang Flappus in Zwolle. Totaal werden daar 182 dieren gedumpt. Dierenverzorger Marnix Wieringa is al de hele dag druk met de achtergelaten konijnen, cavia’s en kippen.
De dieren werden zondag aan het einde van de middag aangetroffen bij de opvang aan de Nieuwleusenerdijk in Zwolle. “De meeste collega’s waren al naar huis. Rond half zes kwam de eigenaar terug en die zag in het weiland naast de weg allemaal kooien en dozen staan", vertelt Marnix. Ook hij kreeg een berichtje van de baas of hij kon bijspringen. “Alle dieren moesten onderdak hebben. Normaal zijn we wel voorbereid op een groot aantal dieren, maar dit was niet aangekondigd.”
Konijn Raya is één van de 55 konijnen die werden aangetroffen in Zwolle
Konijn Raya is één van de 55 konijnen die werden aangetroffen in Zwolle © RTV Oost

Grote aantallen

Vooral de hoeveelheid was wel even schrikken. “Totaal gaat het om 182 dieren: 96 cavia’s, 55 konijnen en de rest kippen en hanen. En daarbij: van de cavia’s zijn bijna alle zeugjes zwanger, dus het wordt groot feest hier. Het worden er nog veel meer.” De opvang in Zwolle is het wel gewend om grote aantallen dieren een plekje te geven. “We kunnen hier tot 750 dieren opvangen en gelukkig was het niet al superdruk.”
Mijt, mager en kale plekken: dit zijn de gedumpte dieren bij Zwolse dierenopvang
Veel dieren zijn in slechte conditie volgens Marnix. “Ze zijn bijna allemaal ziek. De dieren die het ergste eraan toe waren zijn nu ergens anders heen om de beste zorg te krijgen.” De dieren zaten erg krap op elkaar in de dozen en kooien. “De dozen waren helemaal warm toen ze werden aangetroffen. De kippen zijn bijvoorbeeld helemaal besmeurd en hebben kale plekken door het pikken.”

Camera's

Dierenopvang Flappus heeft geen idee wie de dieren heeft achtergelaten. “We hebben wel camera’s op het terrein hangen, maar de dieren zijn precies op een plek achtergelaten die we niet kunnen zien. Gezien het aantal dieren lijkt het op een fokker”, vermoedt Marnix. “Maar dat kunnen we niet hardmaken, dat moeten later gaan onderzoeken. Op dit moment is het belangrijk dat de dieren verzorgd worden.”

Groente en geld

De dieren zullen de komende tijd nog bij dierenopvang Flappus verblijven. “Het is wel de bedoeling dat ze in de toekomst een nieuw mooi huisje krijgen. De dieren die geen plekje krijgen, kunnen hier op het terrein blijven rondlopen.” Voor de stichting blijft het nog wel even aanpoten. “Wat we goed kunnen gebruiken, zijn groentes voor de cavia’s en konijnen. Daarnaast krijgen we waarschijnlijk nog veel dierenartskosten, dus donaties zijn ook van harte welkom.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.