Nieuws

Na lang wikken en wegen wil melkveehouder Jurgen misschien wel stoppen, alleen is de stoppersregeling 'vol'

Jurgen Jonkman is met zijn melkveebedrijf een zogeheten piekbelaster
Jurgen Jonkman is met zijn melkveebedrijf een zogeheten piekbelaster © RTV Oost\Chantal Everaardt
Hij heeft er goed over moeten nadenken, melkveehouder Jurgen Jonkman uit Mariënheem. Met zijn 240 melkkoeien dicht bij natuurgebied Boetelerveld beseft hij dat hij door een deel van de maatschappij, en de overheid, niet wordt gezien als 'ideale boer'. Daarom overweegt de boer gebruik te maken van de stoppersregeling voor piekbelasters. Geen makkelijke beslissing en ook nog geen definitief besluit. "Je wereld staat wel even op de kop als je wordt aangemerkt als piekbelaster, ik wil eigenlijk helemaal niet stoppen."
Het bijzondere in de situatie van Jonkman is dat de stal ooit is gebouwd voor bijna 500 koeien. Jaren geleden wilde de familie groeien van 60 naar 480 koeien. De vergunning was rond, de stal werd gebouwd, maar uiteindelijk ging dat ondernemersavontuur niet goed. Het bedrijf ging failliet en na hard werken en paar keer diep zuchten is het bedrijf nu financieel gezond, met als basis 240 melkkoeien en 40 hectare eigen grond. "Wij hebben al heel wat dingen meegemaakt, ben niet zo gauw onder de indruk, maar toch voelt het nu wel een beetje als een emotionele achtbaan."

Wel of geen piekbelaster?

De melkveehouder heeft een zogeheten emissiearme vloer in de stal liggen waarvan de werking en de uitstoot ter discussie staat. "Je weet dat je met je bedrijf naast een Natura2000 gebied zit, maar als je eerst geen piekbelaster bent, dan weer wel en als je dan besluit je aan te melden voor de piekbelastersregeling is het nieuws 'sorry het geld is op' wel even slikken. Ik heb er een week voor het besluit en de week erna toch wel moeite mee gehad. Gelukkig praat ik er makkelijk over en dat helpt. Ik snap best dat collega's die dit niet kunnen er niet van kunnen slapen."

Stoppen

Diep in zijn hart wil Jonkman helemaal niet stoppen. "Ik ben boer in hart en nieren, als mijn dames het goed hebben, heb ik dat ook. Ik wil ook best wel verder met minder koeien, maar daar is het bedrijf nu niet op gebaseerd. Financieel kan ik niet zomaar terug naar 60 koeien. Ik heb mij aangemeld omdat je als ondernemer wil weten wat de mogelijkheden zijn. Maar tot nu toe gaat het alleen maar over stoppen."

Toekomst?

Als uiteindelijk het besluit valt om mee te doen met de stoppersregeling mag boer Jurgen geen boer meer zijn in Europa. En dat vindt hij lastig. Wat hij dan gaat doen in de toekomst? "Dat weet ik nog niet, maar tot die tijd moet je met je bedrijf wel doordoen. Je staat nu als het ware in de pauzestand en dat past helemaal niet bij mij. Ik ben 36 jaar en wil graag verder boeren. Maar als ondernemer moet je ook onderzoeken welke mogelijkheden er zijn, daarom heb ik mij aangemeld. Benieuwd wanneer er een vervolg komt van de regeling, ze zijn wel op zoek naar nieuw budget. Tot die tijd doe ik waar ik goed in ben, koeien knuffelen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.