Nieuws

'Vervuild water uit Duitsland is verantwoordelijkheid van Duitsland, niet van Waterschap Vechtstromen'

Er komen extra waterzuiveringsinstallaties bij Vechtstromen om stikstof en fosfaten te verwijderen
Er komen extra waterzuiveringsinstallaties bij Vechtstromen om stikstof en fosfaten te verwijderen © waterschap Vechtstromen
Waterschap Vechtstromen verhoogt de waterschapsbelasting, omdat er meer stikstof en fosfaat uit het eigen vervuilde rioolwater gehaald moet worden. Niet omdat het water uit Duitsland, via rivieren als de Dinkel en de Vecht met teveel stikstof en fosfaat Nederland instroomt.
René Nij Bijvank is coördinator waterkwaliteit bij waterschap Vechtstromen. Bij de waterzuivering van Oldenzaal kan hij het goed laten zien. "Hier komt het rioolwater van Oldenzaal terecht. Dat is dus water uit onze eigen douche en toilet dat door middel van bacteriën wordt gezuiverd." Er hangt dan ook een bijzonder luchtje bij de waterzuivering. "Omdat het schoongemaakte water van dit soort rioolwaterzuiveringen wordt afgevoerd in onze eigen beken, zoals hier de Gammelkerbeek, moet dat water niet te voedselrijk zijn en minder stikstof en fosfaat bevatten."
Waterschap gaat rioolwater nog beter zuiveren
"Niet elke plant in onze natuur kan tegen veel stikstof. Als je een biodiverse natuur wilt, moet er voedselarmer water door de beken stromen. Om te voorkomen dat planten die wel van veel voedsel houden, zoals de braam of de brandnetel, niet de kleinere bijzondere planten overwoekeren. De invloed van ons schoongemaakte afvalwater is bij deze beek heel groot en daarom moeten we een extra zuiveringsstap toevoegen om het water nog armer de beek in te sturen."
Bij 9 van de 23 zuiveringen zijn nog aanpassingen nodig om de waterkwaliteit te verbeteren. "We kiezen mogelijk voor een zand- of een doekenfilter en die worden bij een aantal waterzuiveringsinstallaties toegevoegd. We weten nog niet precies welke methode we gaan kiezen, maar dat het nodig is, weten we zeker. We meten elke dag hoeveel stikstof en hoeveel fosfaat er via de uitloop in de beek terecht komt."
Wij draaien niet op voor de kosten van het vervuilde water dat uit Duitsland komt
René Nij Bijvank, waterschap Vechtstromen

Europese richtlijn

Het is een opdracht vanuit Europa, in de Kaderrichtlijn Water, die geldt voor alle Europese landen. "Als waterschap willen we ook aan die richtlijnen voldoen. Alle waterschappen in Europa zijn verantwoordelijk voor het oplossen van hun eigen vervuiling. Er komt wel vervuild water uit Duitsland via de Vecht en de Dinkel ons gebied in en ook Duitsland moet nog stappen nemen om hun water schoner af te voeren."
Er was door een brief van het bestuur van het waterschap enigszins verwarring ontstaan. Daardoor leek het alsof boeren en burgers uit Nederland op zouden draaien voor vervuiling die uit Duitsland komt. Maar dat klopt volgens Nij Bijvank niet. "Wij draaien niet op voor de kosten die Duitsland eigenlijk moet maken bij het zuiveren van het water. De waterschappen en de overheden spreken Duitsland erop aan dat ze zelf het water schoon moeten aanleveren. Zo staat het ook in het Kader van de waterrichtlijn beschreven. Landen mogen niet hun vervuiling afwentelen op andere landen."
Op de plekken waar het gezuiverde water de beek inloopt en waar de natuur hinder ondervindt van de te hoge concentratie stikstof en fosfaat, daar moet het water extra gezuiverd worden. "Hoeveel dat uiteindelijk gaat kosten, is nog niet bekend. Dat hopen we komende zomer te weten."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.